България и още 16 страни подкрепиха плана на Байдън за прекратяване на огъня в Газа Снимка: © Getty Images

България е подкрепила обща декларация на 17 държави, в която се изразява пълна подкрепа за плана за спиране на огъня в Газа и с предложеното споразумение за освобождаване на израелските заложници.

"Като лидери на държави, които са дълбоко притеснени за пленниците, дъжани от "Хамас", сред които има много наши граждани, напълно стъпките към споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, поставени на обсъждане и очертани от президента Джо Байдън на 31 май 2024 г. Няма време за губене. Призоваваме "Хамас" да подпише споразумението, което Израел е готов да приеме, и да започне процесът по освобождаване на наши граждани", се казва в декларацията.

Декларацията е подписана от лидерите на САЩ, Аржентина, Австрия, Бразилия, България, Канада, Колумбия, Дания, Франция, Германия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания, Тайланд и Великобритания.

Според информация на Външно министерство от ноември 2023 г., сред пленените хора има двама души с българско гражданство.

"Отбелязваме, че това споразумение би довело до незабавно прекратяване на огъня и възстановяване на Газа, заедно с гаранции за сигурността както на израелците, така и на палестинците, до възможности за по-устойчив дълготраен мир и решение за съществуване на две държави", се казва в декларацията.

"В този решаващ момент, призоваваме лидерите на Израел, както и "Хамас", да направят всички необходими финални компромиси, за да завършат споразумението и да донесат облекчение на семействата на нашите заложници, както и на хората от двете страни на този ужасен конфликт", казват още 17-те държави.

Време е войната да приключи, а това споразумение е необходимата начална точка, пише още в позицията.

Президентът на САЩ Джо Байдън Байдън представи ново израелско предложение за край на войната в Газа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024