България се включва в делото срещу Русия пред Международния съд Снимка: © Getty Images

България е подала декларация с искане за намеса по делото на Украйна срещу Русия, което ще се разглежда в Международния съд на ООН в Хага. Това съобщава Министерството на външните работи в официалния си профил в Туитър.

Съдът ще разглежда жалбата на Киев за това, че Москва е нападнала териториите ѝ под фалшивия претекст, че защитава рускоезичното население на Донбас. Според руските твърдения хората там са подлагани на геноцид. Съдът на ООН ще трябва да реши дали Украйна е нарушавала Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид в опит да разреши спора.

Заявката за участието на България в делото се потвърждава и в документ, публикуван на интернет страницата на институцията. В него се посочва, че страната "има пряк интерес от тълкуването, което Съдът би могъл да направи на съответните разпоредби на Конвенцията, и желае да съблюдава последователното тълкуване, прилагане и изпълнение на Конвенцията".

Международният съд в Хага е един от основните органи на ООН. Той разрешава спорове между държави, като тълкува договори, конвенции и въпроси в Устава на организацията.

Още в края на октомври парламентът в Нидерландия - където е седалището на институцията, одобри предложението да бъде създаден специален трибунал, който да се занимава с делата срещу руски военни и политически ръководители във връзка с войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024