България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон Снимка: © Булевард България

Народното събрание започна заседанието си за изслушване на премиера Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска.

В залата присъстват и ръководителите на разузнавателните служби - Венелин Венев (Военно разузнаване), Пламен Тончев (ДАНС), Антоан Гечев (ДАР). Поканени бяха още зам.-външният министър Ирена Димитрова и началникът на отбраната Емил Евтимов.

Можете да проследите прякото предаване в откритата му част тук:

17:38 - Няма военна опасност, в която да се налага включването на български военнослужещи

Разполагането на войски на българска територия ще е разполагане на български войски, каза Стефан Янев. Не правим нищо повече освен да крепим баланса, така че да доминират дипломатическите усилия, за да не се стигне до конфликт.

Янев заяви с категорична позиция, че нито един български войник няма да вземе участие в какъвто и да било вид операция на територията на Украйна, без тези решения да бъдат взети в Народното събрание или Министерски съвет.

В този момент такова действие не се предвижда, каза Янев.

17:33 ч. Унгария също е предложила да участва само със собствени войски в подсилването на капацитета на НАТО

Това стана ясно от отговора на Стефан Янев на въпроса от ГЕРБ за това защо България пренебрегва модела на изграждане на силите, в които се очаква да има "рамкова държава" (една от големите военни сили в НАТО) наред с "държава-домакин" (каквато би била България).

17:18 - Костадин Костадинов смята за "ескалация на истерията" дебата за конфликта

Според председателя на "Възраждане" струпването на над 100 000 войници на руска територия по границата с Украйна е "стандартно учение", каквото НАТО е правил в Прибалтийските републики през 2021.

Костадинов обяви, че темата с Русия се използвала само за вътрешнополитическия дебат и обвини САЩ за "безкрайно гротескните измерения" на напрежението заради риска от военен конфликт. Костадинов постави въпроса на Кирил Петков дали смята Русия за заплаха за националната сигурност на България.

17:15 ч. Съветът по сигурността към МС вече ще има по-активна роля

На въпрос на Атанас Атанасов дали Съветът по сигурността е добре окомплектован, за да може да анализира и предоставя информация за кризата постоянно, Кирил Петков потвърди, че институцията ще има все по-силна роля при вземането на решения по темите за отбраната и националната сигурност.

Петков обяви, че вече има нов секретар към съвета, но не посочи името му - той би трябвало да е съветник към политическия му кабинет.

Петков изрази високи оценки за работата на всички служби за сигурност, които са докладвали по казуса с Украйна и Русия.

17:10 ч. - "Българските домакинства и бизнес ще имат алтернатива" при последствия от конфликта върху сектор "Енергетика"

Въпросът за щетите, които евентуален военен конфликт между Украйна и Русия може да причини на икономиката и енергетиката, беше поставен първо от ДПС. Кирил Петков заяви, че има ясен анализ на тези теми, но поиска тези въпроси да бъдат обсъдени в закритата част на заседанието. Главните проблеми са в сферата на енергетиката.

"Имаме ясни планове какво трябва да се направи, така че да защитим българското насление и да няма директни ефекти при наложени санкции, особено в сферата на газа", каза Петков.

На втори въпрос на "Има такъв народ" за стратегията за справяне с евентуални последици за енергетиката Петков потвърди, че се работи по тях заедно с министъра на енергетиката Александър Николов.

"Уверявам ви, че българските домакинства и бизнес ще имат алтернатива в такъв сценарий", каза той.

16:45 ч. Даниел Митов: Министрите на отбраната и външните работи знаят какво говорят, но от изказването на Кирил Петков не разбрах почти нищо ново

Депутатът от ГЕРБ разкритикува Петков за това, че не е надградил позицията си по конфликта от това, което е заявил пред парламента преди седмица, и поиска той да направи собствен анализ на геополитическия сблъсък НАТО Русия и какви са целите, които Русия преследва в тази конфронтация.

Петков отговори, че позицията му е "консистентна" и че ако бъде повикан за трети път в Народното събрание по тази тема, ще я потвърди.

"Геополитическата стратегия на България е конструктивната съвместна стратегия на НАТО. За да имаме по-добър ефект, ние трябва да говорим с един глас. Единственият начин да кажем дали сме консуматор на сигурност или не, трябва да е базиран на това какви възможности имаме. Когато решавате за Бюджет 2022, трябва да решите, че инвестициите в българската отбрана са добре инвестирани пари", каза той.

16:30 ч. - Теодора Генчовска, МВнР: Руските предложения, които нарушават международния ред, няма да бъдат обект на дискусии

"Опитите Русия да премести фокуса върху конфликта в Украйна свидетелстват за селективен едностранчив подход на руската страна по отношение на евроатлантическата сигурност. Русия се стреми да внесе разделение сред съюзниците, като ги третира в различни категории и подкопава принципа на неделимост на сигурността, за да се върне към сферите на влияние от времето на Студената война, каза външният министър Теодора Генчовска на заседанието в Народното събрание.

"Руските предложения, които нарушават международния ред, няма да бъдат обект на дискусии. Предстои да видим доколко Русия има сериозно намерение да се ангажира с конструктивен диалог. Очаква се днес САЩ да представят своите писмени предложения за дискусии пред Русия и съгласуването им със страните членки на НАТО", каза още тя.

"На фона на руските агресивни действия изключително важно е единството на съюзниците, както и защитата на фундаменталните принципи и ценности на европейската сигурност. Към момента няма стъпки от руска страна в посока на деескалация - напротив, последните им действия повишават риска от руска военна интервенция. Тези развития ясно индикират сериозни рискове за източния фланг на НАТО", каза Теодора Генчовска.

16:20 ч. - Български батальон ще бъде разпределен за изпълнение на задачата за укрепване на източния фланг на НАТО

България ще предложи на командването на НАТО разпределянето на български батальон, който да изпълнява задачи за укрепване на източния фланг на съюза.

Батальонът ще остане на мястото, на което се намира и сега, но ще увеличи темпът на подготовка и учения за различни видове сценарии. Командната верига ще става през национални комуникационни канали.

"Ние не предвиждаме ескалация, планове за защита на националната територия, нито предвиждаме този контингент да излезе извън България, за да изпълнява задачи", каза министърът на отбраната Стефан Янев.

Той описа това решение като "най-добрата опция". "Дилемата, пред която бяхме поставени, беше политическото решение. Дали да кажем: НАТО да дойде да ни пази, което означава, че ще продължаваме да не развиваме собствените си военни способности, както благородно не са развивани през последните 12 години на ГЕРБ. Или да обърнем словореда и да кажем - ще направим такава бойна група, но тя ще е българска", каза той.

"Тренировката, подготовката, провеждането на учения ще става с въоръжени сили на други страни - разбира се много по-малки формирования в сравнение с батальон, при които да се използва механизма за предаване на практики и опит, каквито поради липса на ключови способности в българската армия не може да бъдат тренирани", каза Янев.

16:05 ч. - Ескалацията е реална, гледаме на нея като на сериозно предизвикателство пред българското правителство и следим ежечасно развитието в този конфликт.

Това каза премиерът Кирил Петков при изложението си в пленарна зала.

"Позицията на българското правителство е много ясна и изчистена. От самото начало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник в НАТО и член на ЕС. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема", каза той.

"Нашата стратегия за пръв път има идеята да не сме консуматори на сигурност, а да сме конструктивни партньор и да сложим българската армия като приоритет. За съжаление през годините се откриват ясни дефицити в оборудването и инвестициите в българската армия", каза още Петков. "Ще използваме кризата, за да инвестираме в местата, където има най-голяма нужда".

Тази стратегия изцяло се координира и сме информирали нашите съюзници, че могат да разчитат и че ще говорим с един глас, както в НАТО, така и в ЕС, обяви още министър-председателят.

16:00 - "ГЕРБ ще подкрепи военно присъствие на НАТО в България, ако правителството има смелостта да предложи такова"

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Даниел Митов призова кабинета да обясни позицията си по кризата с Русия, Украйна и НАТО.

"Готови ли сме да защитим тези ценности, или ще бъдем само консуматори на сигурност, а в кризисни моменти ще се снишаваме?", попита той.

Митов обвини Министерски съвет, че е публикувал три отделни декларации по казуса, като в трите "за НАТО се говори като за отделена от българската отбрана структура", а съюзническите сили се представят като "чуждо присъствие".

ГЕРБ ще подкрепи военно присъствие на НАТО, ако правителството има смелостта да предложи такова, каза още Митов.

15:45: В началото на заседанието възникна спор между ГЕРБ, ДПС, БСП и председателя на Народното събрание Никола Минчев за процедурата по изслушване на всички извикани лица. ГЕРБ и ДПС поискаха всеки от членовете на МС да направят изложение, след което заседанието да премине в закрита част и на него да се изслушат представителите на службите за сигурност. Разминаване между Александър Ненков и Йордан Цонев имаше само по това дали въпросите на депутатите към министрите след това да бъдат в открита или закрита част.

Георги Свиленски от БСП обаче репликира, че ако се приеме тяхното предложение, ще се наложи заседанието да продължи с часове без резултат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024