Снимка: © Getty Images

Само около половината от очакваните 35 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ще пристигнат в България в понеделник (18 януари). Този дефицит ще бъде компенсиран през следващия месец.

Това обяви в студиото на БНТ директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той каза, че в понеделник ще получим 18 700 дози от препарата и добави, че очаква около юни да бъдат ваксинирани близо 2,5 млн. българи.

„От следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари“, каза Кирилов.

Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно

По план страната ни очакваше общо 60 450 ваксини на Pfizer/BioNTech и 6000 на Moderna през януари. България вече получи 25 хиляди дози от първата и 2400 от втората.

Преди два дни обаче Pfizer обяви, че временно ще намали доставките за Европа. Причината е, че трябва да осъществи промени в производствения си капацитет, за да задоволи увеличеното търсене. Налагат се модификации на процесите, производствените линии и помещенията. От компанията обясниха, че това ще даде възможност за значително увеличаване на дозите през февруари и март.

По думите на Кирилов - полученият по-малък брой ваксини ще създаде известно затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани.

„Важното е, че за хората, които са получили първа доза, ние запазваме останалото количество, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората доза", каза той. „Ние решихме да се запазват половината от количествата, които получаваме, именно заради такива ситуации”.

По данни на единния информационен портал – ваксинираните български граждани към момента са над 18 хиляди.

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо

Преди няколко дни от здравното министерство отговориха на „Булевард България“, че масовата имунизация на населението ще започне най-късно до края на май. До края на 2021 г. страната ни може да се снабди с дози, достатъчни за ваксиниране на 9 млн. души. Гражданите на България са 1,55% от населението на ЕС, затова ни се полага същият процент от договорените от ЕК препарати срещу коронавирус. Това прави 36 млн. дози (достатъчни за 18 млн. души), но страната няма да приеме всички, тъй като би останал голям излишък.


"Останаха ни ваксини, приемаме всички желаещи": Анонимният слух, който създаде хаос в Бруклин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон