България спира обмена на класифицирана информация с Русия Снимка: © Getty Images

България е прекратила споразумението си с Русия за взаимна защита на класифицирана информация. Това става ясно от решение на Министерския съвет от 7 април, публикувано на правителствената информационна система.

Решението е взето на заседанието на правителството миналата седмица и е по предложение на премиера Кирил Петков.

Споразумението, подписано през 2007 г., урежда механизмите за обмяна и регулиране на въпросите на взаимна защита на класифицираната информация с гриф „Поверително“, „За служебно ползване“ и „Секретно“. То регламентира както нивата на секретна информация, които двете страни обменят, така и механизмите за предаване и съхранение на тайните.

Следва министърът на външните работи Теодора Генчовска да уведоми писмено Москва за прекратяването на договора. В 15-дневен срок от влизането му в сила председателят на Държавната комисия по сигурността на информация ще трябва да обнародва решението в „Държавен вестник“, става ясно още от правителствения документ. Действието на споразумението се прекратява с изтичането на 6 месеца от датата на получаване на уведомлението.

Класифицираната информация представлява държавна или служебна тайна, както и чуждестранна класифицирана информация от НАТО и Европейския съюз.

Руската военна инвазия в Украйна доведе до напрежение в дипломатическите отношения между София и Москва. Кремъл включи всички страни от ЕС, в това число и България, в списък с "неприятелски" държави. Руският посланик Елеонора Митрофанова в България отправи редица провокативни изказвания срещу страната и евроатлантическата ѝ позиция.

Митрофанова: Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област

През март България пристъпи към най-масовата акция, санкционираща руски дипломати в последните няколко години. Българското външно министерство изгони 10 служители на руското посолство в София заради „дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатически отношения“. В края на месеца страната върна за консултации в София българския посланик Атанас Кръстнин в опит да подскаже на Русия да изтегли Митрофанова.

Миналата седмица вицепремиерът Асен Василев дори не изключи опция дипломатката да бъде обявена за персона нон грата. Вицепремиерът Корнелия Нинова обаче на свой ред оспори това и заяви, че темата не е била обсъждана в правителствен формат.

Миналата седмица първият секретар на Посолството на Руската федерация у нас беше обвинен в шпионаж и обявен за персона нон грата. Заради дипломатическия си имунитет служителите зад граница не могат да бъдат съдени в страната, в която са заподозрени в нарушения.

Асен Василев не изключи Митрофанова да бъде обявена за "персона нон грата" още днес


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024