Продължава поредицата от провокативни изявления на посланикa на Русия у нас Елеонора Митрофанова. В интервюто за „Поглед инфо“ тя констатира, че "ако не беше СССР, България щеше да отане само Софийска област."

"Тогава стана реч за разделянето на България и само Съветският съюз не дава да се раздели тя. Не само че СССР не дава тя да бъде разделена, но ѝ оставя придобивката Добруджа. Поради това, колкото и да са сложни отношенията, трябва по-обективен поглед на историята", казва тя в отговор на въпрос, свързан с исканията да бъде премахнат Паметникът на съветската армия в центъра на София.

В интервюто за „Поглед инфо“ посланикът на Русия у нас коментира още, че „с по-умерени позиции може да има друг тип разговори с Русия“, но сега е „крайно сложно“, тъй като България е една от страните, които „веднага за всичко обвиняват Русия“.

Освен дипломатическите отношения между Русия и България, Митрофанова направи и прогноза за предстоящия летен сезон:

„По повод туристите мога да кажа еднозначно - не, разбира се, че туристи няма да дойдат. Смятам, че могат да дойдат собствениците на жилища, които не са малко“, каза Митрофанова, допълвайки че вместо в България, тази година руските туристи ще почиват в Турция, Египет и Обединените арабски емирства.

В отговор на въпроса как ще се справи Москва със санкциите, Митрофанова заяви, че Русия е "самодостатъчна страна":

„Обезпечени сме с продоволствие. Обезпечени сме с нефт и газ. Може най-накрая да газифицираме всички райони на нашата огромна страна, защото изнасяме много за чужбина, а все още имаме райони в Русия, които са негазифицирани. Ще дадем подкрепа на нашата лека промишленост, която се намира в сложна ситуация, защото огромно количество чуждестранни марки работят и купуват. А у нас има много прекрасни собствени такива - моделиери и други. Тоест, това ще даде голям тласък на развитието на собствената промишленост. Да, ще има сложности. Слушайте, в СССР също имаше много сложности, но се справихме прекрасно с тях. Очакването на САЩ и на Запада, че утре руският народ ще се вдигне против Путин, защото няма Coca-Cola - това няма да се случи."

На 1 март Facebook-профилът на посолството обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна. В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги". Тогава Кирил Петков призова Митрофанова да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване, като изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. 

Това обаче не се случи и по-рано тази седмица посолството на Русия публикува обидно послание, в което нарича българският премиер с думата "чиновник" и заявява, че било недопустимо да критикува руския посланик. В отговор на дипломатическата провокация от страна на руския посланик, българското правителство изтегли своя дипломатически представител от Москва "за консултации".

Нова провокация от Митрофанова: "Неприемливо е чиновник да критикува руския посланик"

България привика посланика си от Москва за консултации


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет