Митрофанова: Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област

Продължава поредицата от провокативни изявления на посланикa на Русия у нас Елеонора Митрофанова. В интервюто за „Поглед инфо“ тя констатира, че "ако не беше СССР, България щеше да отане само Софийска област."

"Тогава стана реч за разделянето на България и само Съветският съюз не дава да се раздели тя. Не само че СССР не дава тя да бъде разделена, но ѝ оставя придобивката Добруджа. Поради това, колкото и да са сложни отношенията, трябва по-обективен поглед на историята", казва тя в отговор на въпрос, свързан с исканията да бъде премахнат Паметникът на съветската армия в центъра на София.

В интервюто за „Поглед инфо“ посланикът на Русия у нас коментира още, че „с по-умерени позиции може да има друг тип разговори с Русия“, но сега е „крайно сложно“, тъй като България е една от страните, които „веднага за всичко обвиняват Русия“.

Освен дипломатическите отношения между Русия и България, Митрофанова направи и прогноза за предстоящия летен сезон:

„По повод туристите мога да кажа еднозначно - не, разбира се, че туристи няма да дойдат. Смятам, че могат да дойдат собствениците на жилища, които не са малко“, каза Митрофанова, допълвайки че вместо в България, тази година руските туристи ще почиват в Турция, Египет и Обединените арабски емирства.

В отговор на въпроса как ще се справи Москва със санкциите, Митрофанова заяви, че Русия е "самодостатъчна страна":

„Обезпечени сме с продоволствие. Обезпечени сме с нефт и газ. Може най-накрая да газифицираме всички райони на нашата огромна страна, защото изнасяме много за чужбина, а все още имаме райони в Русия, които са негазифицирани. Ще дадем подкрепа на нашата лека промишленост, която се намира в сложна ситуация, защото огромно количество чуждестранни марки работят и купуват. А у нас има много прекрасни собствени такива - моделиери и други. Тоест, това ще даде голям тласък на развитието на собствената промишленост. Да, ще има сложности. Слушайте, в СССР също имаше много сложности, но се справихме прекрасно с тях. Очакването на САЩ и на Запада, че утре руският народ ще се вдигне против Путин, защото няма Coca-Cola - това няма да се случи."

На 1 март Facebook-профилът на посолството обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна. В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги". Тогава Кирил Петков призова Митрофанова да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване, като изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции.

Това обаче не се случи и по-рано тази седмица посолството на Русия публикува обидно послание, в което нарича българският премиер с думата "чиновник" и заявява, че било недопустимо да критикува руския посланик. В отговор на дипломатическата провокация от страна на руския посланик, българското правителство изтегли своя дипломатически представител от Москва "за консултации".

Нова провокация от Митрофанова: "Неприемливо е чиновник да критикува руския посланик"

България привика посланика си от Москва за консултации


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024