България търси помощ от Гърция за охрана на въздушното ѝ пространство заради проблемите с МиГ-29 Снимка: © ВВС

България е потърсила помощ от Гърция дали може да поеме задачите по наблюдение на българското въздушно пространство. Това съобщава гръцкото издание "Катимерини", като се позовава на свои източници.

То посочва, че двете страни водят преговори по този въпрос, като искането е задействано чрез НАТО. Новината не е официално потвърдена от Министерството на вътрешните работи, но не е изненадваща, тъй като България разполага с ограничен флот от стари изтребители МиГ-29 и има опасност всички те да бъдат приземени до края на тази година.

С тяхното приземяване страна няма да може да изпълнява бойното си дежурство и е възможно да настъпи момент, в който България няма да може да пази сама небето си и ще се наложи съюзни държави от НАТО да поемат охраната на въздушно пространство.

Всъщност Гърция вече изпълнява подобни задачи. Съвместно с Италия тя изпълнява мисии за въздушно наблюдение във въздушното пространство на Албания, Черна гора и Северна Македония.

През септември 2022 г. служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, обяви, че е започнало търсенето на предложения от няколко държави за оферти за придобиване на т.нар. "заместващи изтребители". То започна да търси оферти за F-16 от Израел, "Грипен" от Швеция" и "Мираж 2000" от Франция, но все още така и не се е стигнало до покупка или наемане.

Контактите между Атина и София в тази област са последният епизод от все по-близките отношения между двете страни на фона на сътрудничеството им в газови сектор. България внася втечнен природен газ през Александруполис, а следващите месеци ще покажат дали наистина е възможно да се изгради и петролопровод от Бургас до Александруполис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024