Българска копродукция спечели "Златна палма" за късометражен филм в Кан Снимка: © Getty Images

Филмът на режисьора Небойша Слиепчевич "The Man Who Could Not Remain Silent" спечели "Златна палма" за късометражно кино на фестивала в Кан.

Той е копродукция между Хърватия (Antitalent), България (Contrast films) и Франция (Les Films Norfolk) и е реализиран с подкрепата на българския Национален филмов център.

Филмът e базиран на истински събития и действието се развива в пътническият влак от Белград до Бар.

Влакът е спрян на малка гара в Щрипци, в Босна и Херцеговина, от въоръжени членове на сръбските паравоенни сили. Получили информация, че някои от пътниците са мюсюлмани, те свалят от влака 19 човека и ги разстрелват малко след като влакът потегля. От петстотинте пътника, само един се осмелява да им се противопостави: Томо Бузов.

Продуцент на филма от българска страна е Катя Тричкова, a асоцииран продуцент – Кристина Самсарова.

Българският екип на филма включва художника на костюми Гео Павлов, художник-гримьор Магдалена Бояджиева, звукорежисьорa Веселин Зографов, асистент на звукорежисьорa София Жечева.

Цялостната пост-продукция на звука се реализира в СОНУС филмпост с екип: звуков дизайнер – Иван Андреев, асистент звукова пост-продукция -Александър Симеонов, фоли запис и монтаж – Ивайло Нацев, фоли артист – Цветан Кадийски.

0

Актриса от The Shameless на Константин Божанов спечели награда в Кан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024