bgGPT - Българската платформа за изкуствен интелект тръгва на 3-ти март Снимка: © Министерство на образованието и науката

Българската версия на програма за изкуствен интелект ще се нарича BgGPT и ще бъде достъпна за потребителите на 3 март, обявиха създателите ѝ от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT.

Чатботът BgGPT е специално обучен за спецификите на българския език, като в първата си версия моделът е тестван върху над 3 млрд. изречения и се състои от 7 млрд. параметри, обясниха създателите му при официалното му представяне.

Платформата е създадена съвместено с Политиехническия университет в Цюрих и към момента може да отговаря на въпроси и да създава кратък текст.

"Зад изкуствения интелект стои естественият интелект. Всяка магия от този тип се прави от хора," каза при представянето на проекта премиерът Николай Денков и допълни, че има и страхове, като това колко работни места биха могли да бъдат загубени."

AI може да засегне до 60% от пазара на труда в развитите икономики

"Ние буквално се намираме на състезателната пътека, в която какво ще бъде бъдещето на една нация и държава, ще зависи колко бързо ще успее да усвои тези технологии", допълни Денков.

Научният директор на проекта проф. Мартин Вечев обясни, че всеки ще може да ползва платформата директно и безплатно, без да са необходими допълнителни разрешения или лицензи.

Тя е програмирана и на база етични критерии и все още има въпроси, на които моделът няма да отговаря.

Така ще бъде ограничен достъпът до теми като как се създава ядрена бомба, например, допълват създателите на платформата.

Уебсайтът на българския чатбот вече е активен, но засега на него има качена информация за приложението, както и демонстрационен видеоклип, на който е показано как ботът дава отговори на различни въпроси, включително как се прави таратор.

INSAIT беше открит в партньорство с СУ "СВ. Климент Охридски" през април 2022 г., като в основата на създаването му стои българският учен - проф. Мартин Велчев.

Само преди месец стана ясно, че Аmazon дарява 1 млн. долара на института, с които да бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти.

Amazon дарява 1 млн. долара на българския институт за изкуствен интелект INSAIT


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024