Amazon дарява 1 млн. долара на българския институт за изкуствен интелект INSAIT

Amazon Web Services дарява 1 млн. щатски долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съобщи МОН.

Средствата се предоставят поради показаните високи резултати и потенциал за растеж, като се предвижда да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи.

С тях ще бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти в Института. Заедно с това стартира и стратегическото партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services.

“INSAIT е първият изследователски институт на световно ниво в Източна Европа, структуриран по образец на водещите изследователски институции в света. За кратък период INSAIT успя да привлече изключителни международни изследователи по компютърно зрение и машинно обучение, както и силни докторанти от цял свят”, се посочва в официалното съобщение на Amazon Web Services за дарението.

Подкрепата от Amazon Web Services ще помогне на INSAIT да привлече топ изследователи в сферата на изкуствения интелект и формалните методи.

„Радваме се да подкрепим INSAIT с дарение от 1 млн. щатски долари и да помогнем с привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща инициатива и ние очакваме да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество със студенти и преподаватели от него“, посочва вицепрезидентът на Amazon Web Services и един от най-известните инженери в света Байрън Кук.

INSAIT представлява първият по рода си институт в Източна Европа, изграден по модела на най-силните университети в света като MIT, ETH Zurich, Oxford, Cambridge, Stanford.

Институтът беше открит в партньорство с СУ "СВ. Климент Охридски" през април 2022 г., като в основата на създаването му стои българският учен - проф. Мартин Велчев.

Държавата пое ангажимент тогава да вложи около 170 млн. лв. за десетгодишен период в развитието на научния център, който е първи по рода си в Източна Европа.

  • „Това е важна стъпка за нас, защото формалните методи са основополагаща сфера в информатиката и с нарастващо практическо значение в широк спектър от области, включително информационна сигурност, надежден изкуствен интелект, роботика и много други. Финансовата помощ ще ни позволи да разширим областта на изследванията си в тази сфера“, каза проф. Мартин Вечев.

През септември тази година INSAIT постигна още едно впечатляващо постижение, като стана стана част от най-елитната европейска мрежа за развитие на AI - ELLIS.

През юли 2022 г. към екипа на INSAIT се присъедини световноизвестният проф. Люк Ван Гуул - той е един от най-цитираните учени в света в сферата на изкуственият интелект.

Белгийският изследовател е дългогодишен професор във швейцарския технологичен институт ETH Zurich, и ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих, както и ръководител на изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven.


Българският INSAIT стана част от елитна мрежа за развитие на AI в Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024