Снимка: © eurovision-bulgaria

Обявяването на песента на България за Евровизия 2020 бе съпътствано от една основна тема за разговор - колко наподобява Виктория Георгиева в "Tears Getting Sober" на Били Айлиш. 

Вокалната линия е изградена почти изцяло по модел на носителката на пет статуетки от последните награди "Грами". На няколко момента се забелязват прилики с “bellyache”, като дори и двете песни започват по сходен начин – не с куплет, а с кратка извадка от припева. Няколко пъти чуваме и многоглас, което също е характерно за творчеството на Били, а начинът на изговарянето на думите в куплетите е почти идентичен с този на Айлиш и често завършва със заглъхващо вибрато.  

Има прилики дори във визията. Дългите нокти, боядисаната в нетипични цветове коса и множеството  пръстени се превърнаха в запазена марка на американската сензация и са налице и тук. Статичните клипове, в които се акцентира на лицето на изпълнителя също са в стила на Айлиш.

Виктория в няколко интервюта разказва, че именно Айлиш е нейният любим изпълнител в момента, но пред BTV отрече категорично с екипа по изготвянето на песента да са правили опит за имитиация: 

„Това съм си аз. Нито имитирам, нито намирам прилика, особено в тази песен – има модулация, има симфоничен оркестър, има толкова неща, които не приличат на Били Айлиш. Не е търсен ефект.“

Факт е обаче, че стилът ѝ на пеене  в „Tears Getting Sober” се различава значително от предишното ѝ творчество, а за повечето слушатели първото нещо, което прави впечатление е гласът: 

Макар голямата прилика да предизвиква негативни коментари, позитивните също далеч не липсват, а интересът към песента е голям. В България в момента „Tears Getting Sober” е №1 в „набиращи популярност“ в Youtube, а гледанията ѝ вече са над 740 хиляди – на второ място от всички обявени песни за тазгодишната Евровизия след нидерландския представител, който е със 100 хиляди повече, но и два дни преднина. 

Коя е Виктория Георгиева?

За пръв път получи популярност чрез четвъртото издание на предаването "X Factor", в което спечели шесто място. Последва договор с продуцентската агенция на Графа "Монте Мюзик", с която Виктория издаде три песни. След съвместното решение да прекратят общата си работа, за кратко изчезна от медийното внимание, но през миналата година се завърна със своя сингъл "I Wanna Know", а през настоящата се очаква да издаде и първия си албум.

Имитация или не, в „Tears Getting Sober” Виктория демонстрира чудесни вокални умения и привлеченото внимание може да ѝ помогне да постигне добър резултат, след като последно през 2018 г. Equinox завършиха на 14-о място на финала.

До момента Кристиан Костов е българинът, впечатлил най-много в надпреварата, класирайки се на второто място през 2017 г.. Поли Генова завърши четвърта година по-рано, а през 2007 г. Елица и Стунджи бяха пети с „Вода“.

През миналата година ние нямахме представител след решение на БНТ, дошло като част от мерките на медията да оптимизира разходите си. Тази година конкурсът за най-добра Европейска песен започва на 12 май и приключва на 16-и.

Още по темата: 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро