Български евродепутати и министри бранят розовото масло от нов регламент на ЕС Снимка: © Getty Images

Всички български евродепутати се обединиха в обща позиция, с която ще настояват етеричните масла да бъдат изключени от обхвата на бъдещ европейски регламент за химическите вещества.

Европейската комисия подготвя изменения в т.нар. Регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), който да гарантира, че опасните химикали са класифицирани по един и същи начин във всички страни от ЕС с цел контрол над употребата им.

Под обхвата на новите промени обаче попадат и етеричните масла, каквото е българското розово масло. Ако новите правила бъдат приети, то може вече да се разглежда като химическа субстанция, което ще доведе до ограничения в ползването му.

ЕК смята, че в етеричните масла се съдържат потенциално опасни елементи, които в определени случаи могат да са неблагоприятни за здравето, а а ако попаднат в почвата могат да замърсят и околната среда.

Българските депутати в Европейския парламент обаче настояват етеричните масла да не се разглеждат като съвкупност от химични елементи, а в цялост, тъй като са продукт от естествен състав.

Зад тази позиция застават и служебният министър на земеделието Явор Гечев, както и вицепремиерът Атанас Пеканов, който каза, че в момента се търси оптимално решение в защита на розовото масло.

За исканията си България ще търси подкрепа от други страни, включително от Франция, Испания, Италия и Гърция, които също произвеждат етерични масла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024