Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп Снимка: © Getty Images

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота. Вследствие на атаката един човек загина, а други двама зрители са тежко ранени. Инцидентът се разследва като опит за убийство.

Атаката срещу Тръмп провокира вълна от реакции както на европейски, така и на световни лидери.

Български политически партии също излязоха с позиции, които осъждат нападението.

Президентът Румен Радев заяви, че "насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи".

"Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва", написа той в социалната мрежа Х.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели своя снимка с Доналд Тръмп във Фейсбук и написа, че "всички трябва да си дадем сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни".

"Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни. В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавна предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата", коментира Борисов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков осъди насилието срещу републиканския кандидат за президент, като подчерта, че "то не може да бъде проблем на политическите различия".

"Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт. Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие", посочи Петков.

"Демокрацията е избор, а не отстрел на политическия противник!", написа в своя позиция съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

"Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е президент и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп! Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника. Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата", заяви той.

В отделна осъдителна позиция на Джевдет Чакъров и група народни представители се посочва, че "този акт е не само нападение срещу един човек, но и покушение срещу основите на демокрацията, която всички ние ценим и защитаваме всекидневно".

В нея се оказва още, че ДПС, като либерална демократична партия, убедено подкрепя американския народ в този труден момент да защитава свободата и демокрацията.

От "Възраждане" пожелаха на Тръмп победа и осъдиха "политическото насилие".

"Изразяваме пълната си подкрепа за Доналд Тръмп, пожелаваме му бързо възстановяване и победа на изборите наесен. "Възраждане" напомня, че основната вина за вълната от насилие е на либерално-глобалисткия елит, прокарващ чрез своите медийни канали постоянна реч на омразата. Фактът, че проамериканските партии в България не осъдиха покушението срещу Фицо и сега мълчат за атентата срещу Тръмп, е показателен", написа лидерът на партията Костадин Костадинов.

Слави Трифонов също осъди атаката, наричайки покушението над Тръмп "чудовищно, грозно, неприемливо и отвратително доказателство, че живеем в свят, в който разделението взима връх".

"Изказвам пълната си подкрепа към свободата на изразяване, свободата на словото и свободата да си различен, в сегашните обстоятелства на противопоставяне, което явно е взело връх в почти всички страни по света. В случая изказвам и пълната си подкрепа към президента Доналд Тръмп и му желая бързо да се възстанови от отвратителното покушение срещу неговия живот. Абсолютно съм убеден, че ние хората по света и най-вече в нашата родина България, не трябва да се разделяме и да воюваме помежду си, а да живеем заедно в мир, комфорт и благополучие. И това не е никакво клише, а нещо, в което истински вярвам", написа Трифонов във "Фейсбук".


Всичко, което знаем за стрелеца срещу Доналд Тръмп

Стреляха по Тръмп на предизборен митинг, има загинал (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024