Български стоки за 52 млн. лв. са достигнали до външни пазари чрез Kaufland за 2 години Снимка: © Кауфланд

Износът на български стоки чрез търговските мрежи на Kaufland се е увеличил с 11% на годишна база през 2020 г.

Оборотът от износа е надвишил 27 милиона лева през последната година, а през 2019 г. износът на български стоки за Европа е оценяван на близо 25 млн. лв.

28 са българските доставчици, които през последните две години са изнесли своя продукция в 6 от държавите, в които Kaufland развива дейността си.

Румъния е на първо място сред всички страни, в които българските производители изнасят своята продукция чрез обектите на Kaufland. 85% от българския износ се формира в северната ни съседка. След нея се нареждат Германия, Словакия, Чехия, Полша и Хърватия.

Най-голям дял заемат продукти в категориите текстилни изделия и стоки за дома, а след тях се нареждат захарни изделия, основни храни, сладолед, месо и плодове. Български са и производителите, които създават редица продукти от портфолиото на собствените марки на Kaufland, каквато е например KLC.

През 2020 година компанията задълбочи подкрепата си към българското производство с лансирането на пазара на две нови марки – първата национална продуктова линия „Брей“ от изцяло български производители и „Шеф месар“ – висококачествено българско месо, сертифицирано по стандарта TÜV Nord.

„Данните за реализацията на български продукти в Европа с подкрепата на Kaufland България и отбелязаният ръст в техния износ в предизвикателна година на криза ясно показват усилията ни все по-силно да подпомагаме развитието на българските производители и да им осигуряваме достъп до чуждестранни пазари. Работим рамо до рамо с българското производство от началото на дейността си в страната, а устойчивото ни партньорство с тях винаги е било основен приоритет на Kaufland”, коментира Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България.

В момента компанията си сътрудничи с над 700 български производители, а със 170 от тях си партнира от началото на своята дейност на българския пазар.

Над 60% от производителите, с които Kaufland България работи, са български, а 86% от оборота си компанията формира от местни доставчици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024