Български учени ще следят пълното слънчево затъмнение от Америка Снимка: © Getty Images

В някои части на света пълното слънчево затъмнение на 8 април се очаква с голямо нетърпение. То ще може да се наблюдава на места от Северна Америка и ако времето позволява - в тесен участък от тихоокеанското крайбрежие на Мексико до източна Канада.

За САЩ събитието е историческо, защото следващото пълно слънчево затъмнение, което ще се случи там, се очаква през август 2044 г. За живущите в Европа явлениео ще се повтори през 2026 г.

Български астрономи и астрофизици също ще гледат и ще изследват звездата на 8 април, предава NOVA.

Това са Алексей Стоев от Астрономическата обсерватория в Стара Загора, който ще наблюдава явлението от Кервил, Тексас и Никола Петров от космическата оберватория „Рожен". Петров и екипът му ще бъдат в района на град Монклова в Мексико.

Сянката на Луната, която ще се издигне над земята, е с диаметър 200 км. и ще се мести по земната повърхност със скорост 1 км. в секунда. Ако човек се намира в обхвата на това петно, ще може да наблюдава затъмнението.

„За около 4 минути ще настане мрак през деня. На практика е възможно да се видят по-ярки звезди, ще се виждат и ярко осветени планети. Много е вероятно да видим и комета", казва Никола Петров.

Този няколко минутен интервал обаче може да даде на астрономите страшно много информация в полза на изследователската им дейност.

„Целта ни е да прогнозираме следващото поведение на Слънцето, защото не е равномерно във времето", коментира Алексей Стоев.

Слънцето влияе на геоматнитните бури и климата на Земята, то определя и т. нар. космическо време, обясни Стоев.

Тазгодишното затъмнение ще се наблюдава и ще се коментира на живо от учени в "София Тех Парк". На публично събитие хора от форума Ratio.bg ще обсъждат феномена и значението му в човешката история.

NASA ще предава на живо от различни градове

NASA ще предава няколко часа на живо затъмнението от YouTube канала си. Космическата агенция ще се включи към 20:00 ч. българско време и ще покаже какво се вижда от няколко града по света - изгледи с телескоп и изяви на учени и астронавти от космическите станции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024