Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София Снимка: © Facebook, Тодор Тагарев

Бронетранспрортьорите, които България реши да дари на Украйна още през юли 2023 г, все още са в България, а причината за това е "външна логистика". Обяснението дойде от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който отговори на питане от депутата от "Да, България" Ивайло Мирчев. Преди дни той поиска обяснение за забавеното изпращане на 100-те стари български БТР към Украйна.

"Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да обяви графика на извозване на техниката", обясни Запрянов в ефира на БНТ тази сутрин.

Зам.-министърът разясни, че събирането на БТР-ите в България е отнело само месец, но процедурата е по-дълга.

"Процедурата е следната: ние заявяваме тези БТР-и на Международния координационен център. Три пъти идваха техните експерти, за да сформират товар, да планират това количество техника като пакет за транспортиране. След това организират намирането на транспортна фирма как да се случи това", обясни зам.-министърът.

По думите му финансирането на транспортацията ще бъде 100% външно, но това забавя процесите на доставка на военна помощ за Украйна. Именно затова в Министерството на отбраната се провеждали обсъждания за въвеждане на вътрешно национално финансиране, което да ускори работата.

Решението на Народното събрание за безвъзмездно предоставяне на стари БТР-и от складовете на МВР беше взето още през юли 2023 г. - месец и половина след началото на управлението на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Споразумението между двете правителства беше подписано през август в София и ноември 2023 г. в Киев от двете страни.

Ратификацията му обаче се забави чак до декември 2023 г., защото президентът Румен Радев се опита да я спре с отлагателно вето.

На 2 февруари 2024 г. военният министър Тодор Тагарев съобщи, че вече е започнало транспортирането на машините към Украйна. Първата стъпка обаче е била окомплектоването на машините за бъдещото им изпращане към нападнатата от Русия страна.

Атаката от страна на "Да, България" срещу МО идва на фона на многократните предупреждения на Бойко Борисов, че ГЕРБ може да поиска смяната на Тодор Тагарев като министър на отбраната при ротацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024