Българският бокс ще трябва да избере с Русия ли иска или с Олимпийския комитет Снимка: © Getty Images

С писмо до всички 206 национални олимпийски комитета МОК обяви, че може да отнеме всички права на федерациите, които останат членове на доминираната от Русия Международната боксова асоциация (IBA).

Ултиматумът, който засяга пряко Българската федерация по бокс (БФБ), изглежда е решаваща фаза във войната на МОК срещу ръководената от близкия до Владимир Путин Умар Кремльов организация IBA, пише сайтът "The Inquisitor", цитиран от в. "Сега".

"The Inquisitor" разполага с копие на писмото от три страници.

Документът е разпратен на 30 септември. В него Международният олимпийски комитет заявява, че националните боксови федерации трябва да действат в интерес на своите спортисти и да осигурят бъдещето на олимпийския бокс.

От 2023 г. МОК настоява да се създаде нова глобална организация, която да се занимава с провеждането на боксови турнири след тежките корупционните скандали около IBA през последното десетилетие.

Преди това разследване срещу IBA показа данни за уреждане на мачове, подкупване или заплахи срещу съдийски състави, и др. Докладът доведе до отнемане на правото на IBA да организира боксовия турнир на Олимпийските игри, включително в Париж. Това беше и причината за разпалването на големите скандали в женския бокс заради допускането на Олимпиадата на състезателки, които IBA e дисквалифицирала на свои състезания при съмнителни обстоятелства.

Основната теза е в новото писмо на МОК е, че националните олимпийски комитети не трябва да поддържат каквито и да било институционални отношения с национални боксови федерации, които все още са свързани с IBA.

Това засяга и българската централа, която е е редовен член на IBA.

МОК изисква още и да се спре общественото финансиране на боксови федерации, които не се съобразяват с изискването. В страни, в които спортното финансиране е организирано по различен начин, федерациите вече няма да да получават финансиране и друга подкрепа чрез своя национален олимпийски комитет.

В противен случай следва незабавно прекратяване на олимпийските права на всяка боксова федерация член на IBA, с всички последствия като забрана за участие на олимпийски игри, лишаване от дял от финансовото подпомагане от фонд "олимпийска солидарност" и т.н.

"Сега" съобщава, че от Българския олимпийски комитет са потвърдили получването на въпросното писмо. То ще бъде препратено на боксовата централа с президент Красимир Инински, която трябва да вземе сама решение.

Издигането на Кремльов на ръководния пост в IBA беше белязано със спорове, особено по отношение на управлението на федерацията, менажирането на финансите и тесните връзки на председателя с Путин и руската енергийна компания "Газпром".

Кремльов системно атакува Олимпийските игри, които това лято се проведоха в Париж. Във видеоклип в профила си в X той обвини най-голямото спортно състезание, че участва в "откровена содомия и унищожаване на традиционните ценности в цял свят", визирайки избухналия скандал с боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-Тин.

Атаките на шефа на IBA срещу Олимпиадата са с причина. През 2019 г. асоциацията получи безпрецедентно наказание - постоянна забрана за участие в Игрите заради дългогодишните обвинения в пълна липса на прозрачност в почти всеки аспект от дейността, връзката на федерацията с "Газпром", както и твърдения за фалшифицирани мачове.

След изхвърлянето на IBA като организатор на олимпийския турнир по бокс Кремльов и МОК водят съдебна битка.

Срещу ръководената от Кремлев IBA се обявиха десетки национални федерации и създадоха алтернативната World Boxing (WB), водени от федерациите на САЩ и Великобритания. WB претендира да наследи IBA и това трябва да стане до началото на следващата година, когато МОК ще решава за евентуалното връщане на бокса в програмата за следващите игри - в Лос Анджелис 2028.

В World Boxing в момента членуват 44 национални боксови централи, но българската не е сред тях. Ако БФБ обаче иска нашите боксьори да участват и занапред на Олимпийски игри, ще трябва да се съобрази с мнението на МОК и да напусне IBA.

Палми Ранчев Палми Ранчев: Скандалите в бокса са политически, а някои са готови да се продадат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Esthederm представи новия Intensive Pro-Collagen+ крем

Новият крем от серията Intensive стимулира синтеза на петте основни типа колаген в кожата, благодарение на технологията Pro Coll+.

16:20 - 04.10.2024
Важно днес

Съдът на ЕС отмени най-спорната част от пакета "Мобилност" по искане на България

България, Литва, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша оспориха предложеното законодателство, което силно ги засягаше

16:04 - 04.10.2024
Важно днес

Началникът на охраната на Запорожката АЕЦ е убит с бомба под колата

Централата е под контрола на руснаците, за които е работил Андрей Короткий

14:59 - 04.10.2024
Важно днес

Трафикът в цялото въздушно пространство на Германия беше нарушен заради технически проблем

Най-голямото германско летище във Франкфурт също е било засегнато от сериозните смущения

14:19 - 04.10.2024