Палми Ранчев: Скандалите в бокса са политически, а някои са готови да се продадат Снимка: © Яна Лозева - Литературни срещи 2024, Литература и спорт
  • Олимпиадата се прави от свободния свят, за спортистите тя е радост и празник. Женски бокс ще има и той ще става все по-добър. Проблемът е, че олимпийският бокс става жертва на политически игри.
  • В бокса винаги е имало мъжки момичета - регулацията за допустимост на състезателките трябва да се прави на база на всепризнати правила, без да накърнява достойнството на хората.
  • Простият тест за наличие на Y хромозома явно не е меродавен, а липсата на консенсус в науката и крайно решение на спортните организатори създадоха пространство за спекулации.
  • Шефът на МБА Умар Кремльов не се интересува от честността в спорта - той се възползва от страни като България, които нямат категорична ориентация, за да постига международно влияние.

Това е мнението на легендарния треньор по бокс Палми Ранчев по повод скандалите около участието на алжирката Имане Хелиф и тайванката Лин Ю-Тин на турнира по бокс на Олимпиадата.

Двете бяха допуснати да участват на игрите в Париж, въпреки че Международната боксова асоциация (МБА) ги дисквалифицира през 2023 от Световното, след спорен генетичен тест за наличие на Y хромозоми.

Случаят се превърна в основна тема на Олимпиадата и повдигна много валидни въпроси относно доказването на несправедливо предимство в женския спорт. Стана и повод да се възпалят низки страсти, да се отправят обидни коментари и дори да се постави под въпрос бъдещето на женския бокс.

Имане Хелиф и Лин Ю-Тин

Скандалът с двете боксьорки в Париж е политически, а спортът става жертва на по-големия конфликт между Международния олимпийски комитет и оглавяваната от руснака Умар Кремьлов Международна боксова асоциация, смята Палми Ранчев, с когото разговоряме по телефона, докато той е в Барселона.

Ранчев познава бокса отлично - той е национален шампион при юношите през 1966 г. и трети при мъжете през 1969 г. Над 40 негови възпитаници са медалисти от европейски и световни първенства за мъже и юноши. Сред тях е бронзовият медалист от Световното първенство в Мюнхен Петър Стоименов, както и европейският шампион по кикбокс за професионалисти Емил Тонев. Треньорският му подход включва техники и тактически решения, които все още не са станали популярни, а се използват само от школи със световни успехи. Всепризнат специалист е в прилагането на т. нар. изпреварваща система.

За разлика от други коментатори, които си позволяваха да правят квалификации за това "мъже" ли са Хелиф и Лин - Палми Ранчев смята, че решението за допустимостта им на Олимпиадата трябва да се вземе от специалисти, които разбират от хромозомни тестове и могат да ги анализират.

Една на 30 000 жени се ражда са XY хромозоми, но това не значи, че не е жена

“Това, което стана категорично ясно е, че простият тест за наличие на Y хромозома явно не е меродавен. Има отклонения, които не са съществени и човек може да си живее като мъж или като жена без последствие в ежедневието си.”

Треньорът по бокс Палми Ранчев


Той вярва в научния подход. Според него учените, които изследват физиологията на човешкото тяло, трябва да предоставят достоверен тест, около който да се постигне и консенсус в спортния свят. Когато се приеме валиден измерител, е редно той да се използва за определяне на участниците в спортни състезания.

Организаторите обаче трябва да решат "дали ще правят тестове на всички жени, или само на тези, които приличат на мъже, или не им се харесват по друг признак".

“Умишлено го казвам така - да се чуе колко е обидно.”

Най-добре би било да се тестват всички спортистки - проблемът е, че това ще струва скъпо.

След като Международния олимоийски комитет (МОК) окончателно свали доверието си от Международната боксова асоциация (IBA) с президент Умар Кремльов през 2023 година, боксът на Олимпиадата в Париж се управлява от временна организация, която отговаря само за този турнир. Тя няма дългогодишна репутация, на базата на която решенията ѝ да се приемат авторитетно от всички.

“За по-лесно и евтино те са решили да се доверят на националните федерации и да допуснат състезатели само по документи”, казва Ранчев. Според него те са “претупали” отговорността си, което оставя вратички за спекулации и конфликти, когато някой не е доволен от крайния резултат в играта.

Регулацията на допустимост за участие не трябва да се усеща. Тя трябва да се прави така, че да не пречи, да не накърнява достойнството на жените, да не обижда хората.

"Накърняване на човешкото достойнство". Имане Хелиф реагира на обвиненията за пола ѝ

“В бокса винаги е имало мъжкарани”

Самият външен вид на една боксьорка не може да е единственият признак за проверка. "Фини и крехки дами" не избират кариера в този силов спорт, коментира той.

“Като ги погледнеш в квартала - момичетата, които ритат топка, може да нямат Y хромозома, но си личи, че имат повече мъжки черти и поведение,” казва Ранчев.

“В нашия отбор също има момичета с по-мъжко поведение и физика, по-агресивни. Това са само външни белези. Именно затова е нужен научен начин, около който спортната общност да се обедини и той да удостоверява дали дадена жена има право да участва наравно с другите.”

Момичето с XY-хромозоми, което се подложи на хормонална терапия заради спорта

Ранчев е убеден, че може да се появят и други шампионки с XY хромозоми в бокса на световно ниво, за които просто никой не е подал сигнал. “И български шампионки сигурно има. Въпросът е дали вземаме хромозомата за определящ фактор за несправедливост.”

Липсата на консенсус в науката и крайно решение на спортните организатори оставя пространство за спекулации, разделение и политически игри.

Хелиф и Лин отдавна участват в международни състезания - имат успехи, имат и провали. Въпросът е защо не са спрени по-рано, а скандалът се засилва от интереси, които нямат нищо общо с честния спорт.

Конфликтът между Международния олимпийски комитет и Международната боксова асоциация кулминира през 2023 година.

Тогава МОК окончателно изключи МБА от организацията - абсолютен прецедент в 129-годишна история на комитета, след като през 2021 не допусна асоциацията да организира боксовия турнир на олимпиадата в Токио.

Начело на МБА през май 2024 бе преизбран близкият до Путин Умар Кремльов, който допреди няколко години бе начело на Руската федерация по бокс. Изборът му беше съпътстван от скандали и сериозни съмнения за корупция, включително и защото беше единственият допуснат кандидат.

Умар Кремльов - МБА

"Взривяването" на женския турнир по бокс изглежда като пореден опит на Кремльов да убеди света, че организацията на Олимпиадата би бил пълен провал без участието на завладяната от него МБА. На извънредна пресконференция на 6 август, той си позволи дори да каже: "Свидетели сме на смъртта на женския бокс!"

Палми Ранчев смята, че МОК отказва да вземе предвид изследванията на МБА именно заради конфликта между двете организации. Той е убеден, че Кремльов не се интересува от честността в спорта, а единствено от политиката - “той иска да се възползва най-вече от страни като България, които нямат категорична ориентация, за да постига международно влияние”.

“България участва в Олимпиадата, затова трябва да се съобразява с правилата на този турнир. Ако искаме да сме с руснаците - трябваше да участваме на техните паралелни Олимпиади. За наше щастие те не успяха да организират нищо сега, защото Путин е в пълна изолация", казва Ранчев.

Борбата е за медалите, но и за парите от медалите

На 2 август МБА на Кремльов обяви, че ще награди италианката Анджела Карини, която се отказа от битката срещу Имане Хелиф след 46 секунди от първия рунд на мача. Паричната награда на MBA е равностойна на приза за олимпийска шампионка.

Това буди съмнения дали актът на италианката не е бил добре премерен риск - да се откаже от боя, знаейки, че ще спечели одобрението (и парите) на руснаците. “Кремльов дава пари сега, но ние знаем, че той няма да дава пари много дълго още. Това е типичният социалистически начин да се прави спорт.

“Ако зависеше от Кремльов, България сигурно щеше да вземе 3 медала,” коментира Палми Ранчев с ирония. “Трябва да изберем дали сме с Европейския съюз и цивилизования свят, или сме с Русия. Дали сме готови сме да се продадем за стотинки, както и на изборите. Като си продадем всичко на руснаците, трябва да сме наясно, че след това ще гладуваме, защото с тях само глад може да очакваме.”

Загубата на Светлана Каменова

Палми Ранчев смята, че Светлана Каменова има качествата да победи тайванката Лин, но в конкретния двубой “игра нервно и с гняв". Огромният спор около пола на съперничката ѝ и проблемите със съдийството при последната им среща през 2023 г. оказват сериозно влияние върху българката.

Каменова беше загубила с 3 на 2 гласа срещу Лин на Световното първенство в Индия през миналата година. Тогава обаче МБА взе решение да дисквалифицира тайванката и присъди бронзовия медал на Светлана Каменова. "Тя трябваше да се концентрира, но с всичко показаше, че не иска да играе и затова ѝ дадоха 5 на 0 гласа", казва Палми Ранчев.

"Изследвайте я за хромозоми" - Светлана Станева остана без медал в бокса

Дали е имало грешно съдийство? Мнението му е, че съдийството в бокса е компрометирано от години, а на тази Олимпиада се е очаквало да има по-справедливи оценки, след премахването на влиянието на IBA в Олимпийските игри.

Всички 36 рефери и съдии от състезанията по бокс на летните олимпийски игри през 2016 г. в Рио де Жанейро бяха изключени от участие в Токио 2020 г., именно заради тежката корупция в доминирания дотогава от IBA бокс.

“На тази Олимпиада е по-малко възможно да е така. Опасявах се, че е възможно да ни порежат, понеже България все още членува в IBA, но не изглежда така. Нито Алжир, нито Китайско Тайпе (Тайван) са някакъв фактор, за да има специално отношение към тях от страна на съдиите.”

Олимпийските игри в Париж Китайско Тайпе или Тайван? Защо на Олимпиадата има отбор от страна, която не съществува

Светлана Каменова и Лин Ю-Тин

Нокаутът е малка смърт

Ранчев предупреждава, че боксът е спорт, в който има опасност от сериозна травма при сблъсък между слаб и силен съперник. Случаят с отказването на италианката Анджела Карини в 46-секундния мач срещу Имане Хелиф има и малко по-различен аспект.

Анджела Карини стоя като чувал в мача си срещу Халиф - това е опасно. Но ако се движиш и играеш сериозно, много рядко може да те ударят фатално.”

“Боксът е опасен спорт - ти трябва да си подготвен, че можеш да преживееш нокаут, независимо с кого играеш. Нокаутът на практика е малка смърт - спортистите знаят в какво участват.”

Според него тайванката Лин играе "много приличен бокс".

“Винаги има опасност за травми, затова трябва да се ограничи рискът от опасности, но и да има научно обоснован начин да се докаже несправедливо предимство, за да се затворят устите на спекулантите.”

Палми Ранчев

В тежката атлетика често играят и тежките медикаменти, защото те вдигат с около 30% възможностите на спортистите. Повишеният тестостерон се хваща много лесно от допинговия контрол и “това е непрекъсната борба - между тези, които усъвършенстват допинга, и тези, които са против него,” казва Ранчев.

Българските тежки атлети са имали многобройни провали заради злоупотреба със забранени препарати. През 1976 г. в Монреал е отнета титлата на щангиста Валентин Христов, през 1988 г. в Сеул падат два златни медала и целият ни отбор по щанги е отстранен. През 2000 г. в Сидни трима наши щангисти, спечелили първо, второ и трето място, са дисквалифицирани.

На въпрос за бъдещето на женския бокс на Олимпийските игри след скандалите в Париж Палми Ранчев е категоричен: “Олимпиадата се прави от свободния свят, за нас тя е радост и празник. Да се махне женският бокс противоречи на ценностите на цивилизования свят. Женски бокс ще има и той ще става все по-добър.”

Жените искат да се състезават - не да са мъже, но да са наравно. В началото аз бях против женския бокс, но вече ми е интересно, те стават все по-добри. Познавам жените в бокса - те са амбициозни и трудолюбиви. Никой няма да ги спре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024