"Олимпиадата", в която Русия играе срещу себе си (и печели)

Наричат Игрите на БРИКС "алтернативната Олимпиада" - но турнирът, който Русия организира в Казан, се превърна по-скоро в повод за смях, отколкото за възхита от сериозни спортни постижения.

Най-добрата илюстрация за това странно събитие е състезанието по артистично плуване. Руснакът Александър Малцев печели златен медал - но всъщност той е единственият участник. Просто няма нито един друг спортист в "надпреварата".

Кадърът със самотното име на Малцев в таблицата с класирането, на фона на празния басейн, обикаля социалните мрежи като виц. Но не е виц, а е самата истина - и колкото и да са нелепи, Игрите на БРИКС заливат руските медии през последната седмица.

"Медуза" отчита, че държавните телевизии и информационни агенции в Русия отразяват състезанието като спортно събитие от най-висок порядък. ТАСС пускат всекидневно по 30-35 статии, посветени на турнира, но отделя по около 10 материала на Евро 2024.

Спортната телевизия на "Газпром" Матч ТВ излъчва на живо Игрите на БРИКС по 3-4 часа на ден, като им отделя и по още няколко часа от програмното си време през нощта, когато излъчва повторения.

300 служители на медията са изпратени в Казан, за да отразяват събитието, със 120 камери и седем ПТС-а. Всичко това е само пример за значението на игрите за руската пропаганда, коментира "Медуза".

Състезанието се провежда всяка година от 2017 насам, но досега почти никой не му обръщаше внимание.

По замисъл в него трябва да участват страните от едноименната организация - Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР.

Първоначално се провеждат турнири в ограничен кръг от спортни дисциплини поради липса на интерес, но през 2024 г. Русия променя цялата философия на събитието.

Според организаторите - в Игрите на БРИКС вече участват спортисти от 93 държави. България е една от тях. Състезателката по самбо от Троян Таня Радулова е успяла да спечели бронзов медал в категория 54 кг.

Самбото е единственият спорт, в който България е представена. Освен Таня Радулова са се записали 36-годишният състезател Ангел Ангелов и 20-годишната Ива Иванова.

В общото класиране обаче Русия доминира с общо 249 медала - от тях 120 златни, 80 сребърни и 49 бронзови.

Около една четвърт от всички участници в Игрите на БРИКС са само от Русия или Беларус - двете държави, които бяха отстранени от Олимпиадата (техни атлети могат да се състезават само под неутрален флаг).

В някои случаи, както с Александър Малцев, спортистите нямат с кого да се конкурират. Три дисциплини са премахнати от графика на игрите малко преди началото им, защото не е имало достатъчно участници за тях.

Малцев се изявява сам и печели злато в свободната програма на артистичното плуване, докато в техническата програма се "бори" срещу един съперник. И пак получава златен медал.

"Медуза" обръща внимание, че самото ниво на турнира е твърде ниско. От над 600 представители на Русия само няколко души са печелили отличия на Олимпийски игри или световни първенства в своя спорт.

Китай изпраща над 100 души в Казан, но сред тях нито един не се е явявал на Олимпиада.

"Игрите на БРИКС са като безалкохолна бира. По-добре от нищо. Но ако трябва да съм честен, това не е никаква алтернатива на Олимпиадата", казва шахматистът Александър Гришчук.

Това не е единственият формат, с който Москва се опитва да осигури възможност за изява на изключените от международни състезания свои спортисти.

През септември 2024 г. трябваше да се проведат т.нар. "Всемирни игри на дружбата" - препратка към руските игри "Дружба 84" от времето, в което държавите от Източния блок бойкотираха Олимпиадата в Лос Анджелис и се състезаваха само помежду си.

В началото на юни организаторите обявяват, че ще се наложи пренасрочването им за нови дати - но все още не е ясно кога ще се състоят.

Предположението на руските медии е, че идеолозите на "Игрите на дружбата" са решили да скъсат връзката с истинската Олимпиада - или просто да ги преместят в година, в която и без това няма големи международни турнири, така че да си осигурят повече качествени спортисти от други държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024