Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно Снимка: © BgGPT

Българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) пусна за свободно ползване чатбота с изкуствен интелект BgGPT, специално проектиран да разбира и общува на български език.

BgGPT може да обработва широк спектър от задачи, свързани с езика. Всеки може да го ползва безплатно с неограничени заявки за генериране на текст, отговаряне на въпроси, превод и дори творческо писане.

Езиковият модел е в процес на обучаване и натрупване на достатъчно информацията.

Творческото писане също предстои да развива . Може да се убедите като го помолите да напише песен в определен стил или да създаде текст за реклама на продукт.

Ако го помолите да ви разкаже виц, ще ползва еднотипна структура от две изречения от въпрос и отговор.

Може да ви отговори добре, ако го попитате теоретични неща - как се пише нещо или в какво е добре да се инвестира, като разяснява различни варианти за акции, облигации, недвижими имоти, криптовалути и т.н.

За момента езиковият модел не работи с новини.

На въпросът как ще се развива, самият BgGPT отговаря, че екипът зад него работи върху подобряване на възможностите му за обработка на естествен език, разширяване обхвата на неговите познания и включване на функции за визуално разбиране и генериране.

Сред бъдещите планове е и разработката на мобилно приложение,

Публичният достъп до чатбота BgGPT и моделите зад него са част от мащабната стратегия на INSAIT за развитието и внедряването на изкуствения интелект в България.

Институтът INSAIT си партнира с десетки български частни и държавни организации като НАП, АПИС, „Просвета“, „Lex.BG“ и други.

Партньорствата включват предоставяне на публични данни за подобрението на модела и реализиране на пилотни проекти.

Очаква се моделите от серията на BgGPT да доведат до създаването на дигитални приложения, асистенти и услуги в редица сфери като образование, публична администрация, счетоводство и други.

Проф. Мартин Вечев, създателят на INSAIT, каза, че друга идея за инструмента е, той да се ползва от българския бизнес, без да се споделят данни навън.

INSAIT е открит в партньорство с СУ "СВ. Климент Охридски" през април 2022 г.

В края на 2023 г. стана ясно, че Аmazon дарява 1 млн. долара на института, с които да бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024