Филмът "Бягство", който беше обявен за един от кандидатите за българско предложение за "Оскар", се отказва от надпреварата. Причината за това е възникнал конфликт на интереси. Това става ясно от писмо на екипа на продукцията до Националния филмов център (НФЦ).

В него се посочва, че филмовата продукция е поставена в ситуацията да се откаже от конкурса, поради възникнал конфликт на интереси, тъй като един от членовете на селекционната комисия е и част от снимачния екип на филма. По думите на режисьора и продуцентите това "поставя под въпрос коректността на процедурата" за избор на българско предложение за наградата на Американската филмова академия.

"Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен. Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия", се казва още в писмото, подписано от режисьора на филма Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов.

Мария Бакалова е начело на журито, което ще избере български кандидат за "Оскар"

В петък стана ясно, че актрисата Мария Бакалова ще застане начело на комисията, която има за задача да избере българският филм, който да бъде предложен за номинация в категорията "Най-добър чуждоезичен филм" на наградите "Оскар" догодина. В състава на журито влизат още режисьорът Кристина Грозева, Катя Тричкова, операторът Иван Чертов, кинокритикът Катерина Ламбринова, Христо Христозов и аниматорът Свилен Димитров.

Преди близо една година изборът на българското предложение за "Оскар" предизвика напрежение сред тогавашната комисия към НФЦ и доведе до остри критики от страна на режисьора Теодор Ушев, който беше негов член.

Изборът на българското предложение за "Оскар" провокира критиките на Теодор Ушев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин