Българският филм "Бягство" се отказа от надпреварата за "Оскар" поради конфликт на интереси

Филмът "Бягство", който беше обявен за един от кандидатите за българско предложение за "Оскар", се отказва от надпреварата. Причината за това е възникнал конфликт на интереси. Това става ясно от писмо на екипа на продукцията до Националния филмов център (НФЦ).

В него се посочва, че филмовата продукция е поставена в ситуацията да се откаже от конкурса, поради възникнал конфликт на интереси, тъй като един от членовете на селекционната комисия е и част от снимачния екип на филма. По думите на режисьора и продуцентите това "поставя под въпрос коректността на процедурата" за избор на българско предложение за наградата на Американската филмова академия.

"Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен. Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия", се казва още в писмото, подписано от режисьора на филма Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов.

Мария Бакалова е начело на журито, което ще избере български кандидат за "Оскар"

В петък стана ясно, че актрисата Мария Бакалова ще застане начело на комисията, която има за задача да избере българският филм, който да бъде предложен за номинация в категорията "Най-добър чуждоезичен филм" на наградите "Оскар" догодина. В състава на журито влизат още режисьорът Кристина Грозева, Катя Тричкова, операторът Иван Чертов, кинокритикът Катерина Ламбринова, Христо Христозов и аниматорът Свилен Димитров.

Преди близо една година изборът на българското предложение за "Оскар" предизвика напрежение сред тогавашната комисия към НФЦ и доведе до остри критики от страна на режисьора Теодор Ушев, който беше негов член.

Изборът на българското предложение за "Оскар" провокира критиките на Теодор Ушев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023