Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Само преди няколко седмици университетът в японския град Цукуба заедно с Вашингтонския университет в Сиатъл получи 25 млн. доларa от NVIDIA по проект за развитие на високите технологии.

Средствата ще се използват за проучвания, свързани с изкуствения интелект в сферите на роботиката, здравеопазването, климатичните промени и изучаването на атмосферата.

Японският университет е известен със своя Център за изчислителни технологии, който, въпреки че е сравнително нов, вече е дом на няколко суперкомпютъра.

От опита на японските изследователи вече ще могат да се възползват и български преподаватели и студенти от Института GATE към СУ "Св. Климент Охридски".

Институтът "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE) е създаден в края на 2019 г. като автономна структура към СУ. През 2022 г. той става тестови център на НАТО за нови технологии. Година по-късно е основана магистърската програма "Технологии за големи данни" за подготовката на специалисти в областта на големите данни и изкуствения интелект.

Научните изследвания, образованието и обмена на кадри са в основата на подписаното споразумение между института GATE и Центъра за изчислителни науки на Университета в Цукуба.

"Специален акцент ще бъде поставен върху използването на авангардни технологии като високопроизводителни изчисления (HPC), големи данни и изкуствен интелект, включително цифрови двойници и пространства от данни с цел разкриване на сложността на градските екосистеми и разработване на иновативни решения за по-качествен живот в градовете," казват от българския институт.

Съвместните научни проекти ще са в сфери като градски климат, градски топлинни острови, замърсяване на въздуха, устойчивост, управление на бедствията и начин на живот в градовете.

Споразумението ще даде и възможност на български изследователи и студенти да участват в програми за обмен с японския университет.

Университетът в Цукуба е национален изследователски университет, има 28 клъстера от колежи и училища с около 16, 500 студенти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024