Българският кораб "Рожен" и екипажът му са в израелското пристанище Ашдод

Българският кораб "Рожен" отново се оказа в зона на военни действия и в момента се намира на израелското пристанище Ашдод. На борда му е целият 19-членен екипаж, който не се намира в опасност, съобщават от Параходство "Български морски флот".

Корабът се оказа в зона на конфликт миналата година, когато повече от пет месеца остана блокиран на украинското пристанище Черноморск до Одеса след началото на войната в Украйна. Той беше и един от първите кораби, които успяха да напуснат блокираните от Русия украински пристанища след началото на сделката за зърно през август 2022 г.

В момента на израелското пристанище Ашдот има още 25 търговски кораба. Българският плавателен съд ще остане там поне още няколко дни, докато приключи разтоварването му.

"Рожен" е собственост на Българския морски флот, но плава под малтийски флаг.

В свой репортаж от вторник CNN предава, че улиците на Ашдод са станали безлюдни, откакто терористичната групировка "Хамас" предприе изненадващата си атака срещу Израел в събота. Градът се намира само на около 35 км северно от Газа, затова и звуците от военните действия се чуват в района.

През седмицата в Ашдод на няколко пъти са се чули сирени за въздушно нападение. Сградите там са построени през 90-те години на миналия век и повечето от тях са оборудвани с укрития. По-голямата част от ресторантите и кафенетата не работят, обширните плажове са затворени и повечето хора остават по домовете си.

От няколко дни в града има засилено военно присъствие и напрежението е високо, предава CNN.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024