Българският посланик в Москва не издържа дълго в София, оказа се, че е обратно в Русия Снимка: © Министерство на външните работи

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин се е прибрал обратно в Москва, след като в края на март той беше изтеглен "за консултации" в България. Действието бе предприето след серията от провокативни изказвания на руския дипломатически представител у нас Елеонора Митрофанова. За връщането на Кръстин в Москва се разбра от официално съобщение на руските власти за експулсиране на няколко служители на българското посолство. До момента то не е официално комуникирано от членовете на Министерски съвет.

Българският посланик се е явил лично в руското външно министерство вчера, за да получи нота за обявяване на служители на посолството ни за персона нон-грата в отговор на решението на София от март да изгони до момента общо 13 руски дипломати.

Българските власти обявиха, че изгонването на руските дипломати от страната ни е заради данни, че те се занимавали с шпионаж и хибридни атаки.

На 28 март Кръстин бе извикан в София “за неопределено време”. Идеята беше да се предизвика реципрочен отговор от страна на Москва и посланик Елеонора Митрофанова да се върне в Русия. Мярката е последна стъпка преди изгонването на висш дипломат.

Полетът, с който се прибра Кръстин, беше извършен с правителствения самолет и бе определен като "хуманитарен". Заедно с посланика се прибираха още 64 българи, поискали евакуация от посолството.

Посланик Кръстин ще бъде за неопределен срок в София за консултации, каза тогава премиерът Кирил Петков и допълни, че се очаква властите в Москва да извикат посланик Митрофанова.

"Оценявам реакцията (на Митрофанова) като недипломатическа, остра, груба. Това, което ние ще направим, е, че ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България. Всички дипломати знаят какво означава това на дипломатически език. Когато едната държава извиква за консултации посланика си обратно, би трябвало и другата страна да направи същото", каза тогава Петков пред журналисти в Брюксел.

Няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство и ние да сме спокойни от тази теза. Подобно поведение е абсолютно недопустимо, каза още той.

Сега обаче се оказва, че "консултациите" са приключили и Кръстин вече се е върнал в Москва, докато Митрофонова продължава своята мисия у нас.

Атанас Кръстин е в ролята на извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация от август 2018 година. Преди това прекарва година като секретар на президента Румен Радев по въпросите на външната политика.

По неофициална информация самият посланик Кръстин е настоявал да се върне обратно в Москва.

Засега не става ясно колко служители на посолството ни ще бъдат експулсирани в отговор на “немотивираното” - според съобщението на руската страна, изгонване на техни дипломати. Според страницата на външно министерство в мисията ни в Москва има общо 13 души, включително посланика ни.

На 18 март България нанесе своята най-масова дипломатическа санкция спрямо служители на Руското посолство за последните години. Тогава десет руски дипломати бяха принудени да напуснат страната, а обявена причина имаше - "дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

В края на март у нас бе разкрита шпионска група в ДАНС, работила за Москва. Прокуратурата уличи високопоставен служител на Руското посолство, акредитиран като "първи секретар" на дипломатическото представителство.

Премиерът Петков обяви, че има цяла “агентурна руска диаспора” в България, а разкритите шефове в ДАНС работили срещу разбирателството ни със Северна Македония в интерес на Москва - за да няма силни Балкани в ЕС.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/darzhavite-koito-izgoniha-ruski-shpioni-s-diplomaticheski-pasporti


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024