Управляващите от ГЕРБ излязоха с декларация след ескалацията на напрежението на протестите във вторник, с която обвиниха опозицията, че "волно или неволно" участва в криминален сценарий. Тома Биков от партията заяви от парламентарната трибуна, че провокаторите, предизвикали суматоха пред бившия Партиен дом, не се борят "за свобода и демокрация", а "за парите от Дубай", намесвайки името на Васил Божков.

"Не превръщайте един криминален казус в политически, защото той не е такъв. Ако искате да правите революция, трябва да направите това, което се случи в 11 ч вчера. Онези бандити, които правят провокации и искат да влязат в парламента, не са същите като тези, които протестират мирно. Кой носи политическа отговорност за лумпените, които опитаха да влязат в сградата на парламента? Онзи, който каза, че съдбата на народа ще се реши на площада. Който размахваше юмрук и който от 4 години е на власт, а в последните три дни го няма. Къде е генералът? Къде е Румен Радев?", попита Биков.

"Ако нямате възможност да осигурите добър живот на българските граждани, по-добре не се хващайте с тази работа", обърна се той към опозицията.

Обърна се към "хората с чисти намерения и със съзнание, че искат да живеят в по-добра и справедлива държава" с думите, че такива актове като снощния, в който се хвърляха бомбички и бутилки, "няма да донесат справедливост, няма да доведат до по-добър живот". 

"Тези хора, които замерваха полицаи със запалителни течности, не се борят за свобода, демокрация и справедливост. Борят се за пари, които им се пращат от Дубай. В подобни процеси лидерството се поема от мътилката на обществото, от неговата тиня. Това няма да донесе демокрация. Призовавам да върнем политическия дебат, където му е мястото – в Народното събрание. След 7 месеца ще има парламентарни избори. Властта се взима и дава чрез избори. Това са правилата на държавата. Това е гаранцията, че една страна ще върви напред и няма да се връща към годините на политическо насилие", каза Биков.

"Призовавам ви – не участвайте в сценарий на организираната престъпност. Бъдете внимателни. Направете така, че вашите хора на протестите да спазват закона. На тези с чисто сърце – нека си дават сметка, че ако държавата е слаба, мафията е силна", съобщи депутатът от ГЕРБ.

"Парите от Дубай са в чекмеджето и се пазят с пистолет до главата", коментира в отговор на думите на Тома Биков депутатът от БСП Георги Свиленски.

Валери Жаблянов от левицата представи декларация на опозицията. "БСП най-малко от всички партии в България от 30 години насам може да бъде обвинена, че подкопава парламентаризма. Това не може да го отрече никой, който има елементарна честност пред себе си", съобщи той.

Днес БСП ще внесе вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Левицата го прави за пети път и втори в рамките на тази година, като за втори път причината е корупция.


Прочетете още:

НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕД ПАРТИЙНИЯ ДОМ: СЧУПЕНИ СТЪКЛА И БОМБИЧКИ В НОЩТА НА ПРОТЕСТА

"ТЪРСИМ ПРЕКИЯ ИЗТОЧНИК НА ВЛАСТТА - ПЕЕВСКИ": ГРАЖДАНИ ИЗЛЯЗОХА ЗА "МАСОВО ПИЕНЕ НА КАФЕ ПРЕД ХОТЕЛ "БЕРЛИН"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота