"Барби" или "Опенхаймер"? И двете. Киното оживява благодарение на два противоположни филма и много мемета

Кой ще спечели? Мъжът, изобретил най-смъртоносното оръжие на човечеството, или блондинката в яркорозовата рокля? "Опенхаймер" на Кристофър Нолан и "Барби" на Грета Геруиг са два филма, които не могат да бъдат по-различни, но те са едни от най-дългоочакваните премиери този месец, а пускането им по кината в един и същи ден е сигурна предпоставка за титанична конкуренция - но не и според интернет.

Докато първоначалните онлайн дискусии около двата филма се фокусираха върху това кой проект ще бъде по-добър и по-успешен, много хора в социалните мрежи предложиха алтернатива: вместо да избирате дали да гледате "Опенхаймер" или "Барби" на 21 юли - гледайте и двете.

Този избор дори се превърна в тренд, който получи името "Барбенхаймер". Както присъща на социалните мрежи, последваха безкрайни шеги, миймове и фен арт, които обединяват тези два напълно противоположни филма.

Макар че някои просто се забавляват с това, се оказва, че има истински интерес около прожекциите и на двата филма. Фенове на Нолан, Барби и киномани в различни страни организират двойни прожекции, където един след друг ще бъдат пускани "Опенхаймер" и "Барби". Това е особено любопитно решение, като се има предвид, че първият филм е тричасова мрачна история за създателя на атомната бомба, а вторият е романтична и леко сладникава комедия.

Но все повече хора се замислят да се отдадат на този близо петчасов маратон. По информация на холивудското издание "Variety" 20 хил. души са закупи билети и за двете премиери в един и същи ден в американските салони - собственост на AMC Theaters Stubs.

В киноманията дори ще се включат и самите конкуренти. Режисьорката на "Барби" Грета Гервиг и звездата на филма Марго Роби вече демонстрираха, че имат билети за прожекцията на "Опенхаймер", а Силиан Мърфи - който играе Опенхаймер, е върнал жеста и ще е сред зрителите на романтичната комедия.

Някои фенове се притесняват, че цялата еуфория около "Барбихаймер" е засенчила индивидуалността на двата проекта. Но въпреки случайна обща реклама разликите им са очевидни: "Барби" е насочен към по-млада аудитория и е с рейтинг PG-13, докато филмът на Нолан е оценен с рейтинг R и в него има включени сцени за по-възрастни.

Но в решението двете продукции да бъдат пуснати в един и същи ден няма нищо случайно. Това е т.нар. класическо контрапрограмиране, с което Холивуд има голям опит. Пускат се два напълно различни филма, които не привличат една аудитория, за да може и двата да постигнат значителни успехи в боксофиса.

Този път обаче нещата може да са различни. Във всеки случай конкуренцията е полезна за киното, а Холивуд все още се нуждае от блокбъстър това лято, след като никое от новите заглавията до момента не е успяло да пожъне особен успех. Последната надежда беше в "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", но продажбите за билети паднаха драстично след слаб старт още в първата седмица.

@memester_beast Barbieheimer (2023) #barbie#oppenheimer #barbieheimer #christophernolan #barbiegirl #margotrobbie #ryangosling ♬ original sound - youtube.com/@MemesterBeast - MemesterBeast

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024