В събота вечер в лондонската зала "Уембли" и 6 години по-късно Кубрат Пулев ще получи втори шанс да изпълни своята мечта и тази на покойния си баща - да се изкачи на световния връх в тежка категория в професионалния бокс - там, където българин никога не е имало.  След като през 2014-а Владимир Кличко му нанесе единствената загуба в кариерата, сега Пулев е уверен, че ще се качи на световния трон и ще накара баща си да се гордее с него, гледайки го отгоре.

Венко Пулев почина през 2007г., но той е човекът, положил основите за успехите на Кубрат и брат му Тервел още от ранната им детска възраст. Три дни преди сблъсъка с Джошуа Кобрата даде нтервю за английския вестник "Daily Mail", в което говори за детските си години и пътя, довел го до мач за световната титла.

"Трябва да разберете баща ми. Той беше шампион на България в тежка категория. И бе боксов маниак - обичаше бокса. Луда любов. Искаше децата му да са шампиони по бокс, но първото му дете е дъщеря. После има още две дъщери преди да получи момче".

Въпросното момче, разбира се, е самият Кубрат, а след него идва и Тервел, с които Венко осъществява амбициите си. Кобрата описва ранните си години "не като истинско детство".

Български журналисти може да гледат мача Пулев - Джошуа, но под условие

"Първите думи с баща ми бяха за бокс. Имам снимка у дома на мен с ръкавици - те са ми до кръста. Мисля, че съм на една година. На четири, друга снимка, същото."

"Спомням си, че веднъж казах на баща ми: 'Татко, с брат ми искаме да играем навън с другите деца'. Но той отговори: 'Да, да, да, просто искам да ти покажа нещо', и после удряхме ръцете му в мазето. Това беше моят живот."

"Баща ми винаги говореше за бокса, как аз и брат ми ще станем боксьори. Той ни каза: 'Ще сте големи шампиони и всички ще казват това е Кубрат, това е Тервел', а ние бяхме малки деца, когато ни го казваше. Мислех, че баща ми може би е луд, вярва ли си? Бяхме малки деца, напълно нормално семейство, без много пари, същото като всички в малка страна. Той казваше, 'ще имате пари, уважение, хората ще ви познават'. Когато с Тервел си говорим сега е невероятно колко много стана факт."

А Кубрат признава, че за пътя им като боксьори роля играе смъртта на майка му, когато той е само на 10 години. "Да загубим майка ни ни направи по-силни характери, по-здрави психически. Не го избираш. Но израснахме без да ни глезят и без да сме презадоволени. Формира те по друг начин. Като бойци аз и Тервел сме хора, които осъзнават стойността на всяка секунда, която Господ ни дава."

И така - след детството, посветено на бокса, след успешната аматьорска кариера и след 28 победи от 29 мача на професионалния ринг, двубой №30 трябва да бъде този, който да изпълни мечтата на Кубрат и на покойния му баща Венко.

Кубрат Пулев: Никога не бих си позволил неуважение към човешко същество на расова основа

Пред нея е застанал Антъни Джошуа, но според българина неговият съперник не е най-добрият в тежка категория, въпреки че е носител на поясите на IBF, WBA, WBO и IBO. "С цялото ми уважение към Антъни Джошуа, не мисля, че той е толкова добър, както и не мисля, че е непобедим. Изглежда, че те са по-развълнувани за евентуален мач с Фюри. Това е окей за мен."

"Роден съм затова. Баща ми умря, когато беше на 80, преди да имам този шанс. Но той ще гледа и аз ще го накарам да се гордее."

Антъни Джошуа - уважение, но не и страх от Кубрат Пулев

Тайното оръжие на Джошуа за мача с Пулев - странен гуру, който го учи на грация и правилно дишане


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията