В събота вечер в лондонската зала "Уембли" и 6 години по-късно Кубрат Пулев ще получи втори шанс да изпълни своята мечта и тази на покойния си баща - да се изкачи на световния връх в тежка категория в професионалния бокс - там, където българин никога не е имало. След като през 2014-а Владимир Кличко му нанесе единствената загуба в кариерата, сега Пулев е уверен, че ще се качи на световния трон и ще накара баща си да се гордее с него, гледайки го отгоре.

Венко Пулев почина през 2007г., но той е човекът, положил основите за успехите на Кубрат и брат му Тервел още от ранната им детска възраст. Три дни преди сблъсъка с Джошуа Кобрата даде нтервю за английския вестник "Daily Mail", в което говори за детските си години и пътя, довел го до мач за световната титла.

"Трябва да разберете баща ми. Той беше шампион на България в тежка категория. И бе боксов маниак - обичаше бокса. Луда любов. Искаше децата му да са шампиони по бокс, но първото му дете е дъщеря. После има още две дъщери преди да получи момче".

Въпросното момче, разбира се, е самият Кубрат, а след него идва и Тервел, с които Венко осъществява амбициите си. Кобрата описва ранните си години "не като истинско детство".

Български журналисти може да гледат мача Пулев - Джошуа, но под условие

"Първите думи с баща ми бяха за бокс. Имам снимка у дома на мен с ръкавици - те са ми до кръста. Мисля, че съм на една година. На четири, друга снимка, същото."

"Спомням си, че веднъж казах на баща ми: 'Татко, с брат ми искаме да играем навън с другите деца'. Но той отговори: 'Да, да, да, просто искам да ти покажа нещо', и после удряхме ръцете му в мазето. Това беше моят живот."

"Баща ми винаги говореше за бокса, как аз и брат ми ще станем боксьори. Той ни каза: 'Ще сте големи шампиони и всички ще казват това е Кубрат, това е Тервел', а ние бяхме малки деца, когато ни го казваше. Мислех, че баща ми може би е луд, вярва ли си? Бяхме малки деца, напълно нормално семейство, без много пари, същото като всички в малка страна. Той казваше, 'ще имате пари, уважение, хората ще ви познават'. Когато с Тервел си говорим сега е невероятно колко много стана факт."

А Кубрат признава, че за пътя им като боксьори роля играе смъртта на майка му, когато той е само на 10 години. "Да загубим майка ни ни направи по-силни характери, по-здрави психически. Не го избираш. Но израснахме без да ни глезят и без да сме презадоволени. Формира те по друг начин. Като бойци аз и Тервел сме хора, които осъзнават стойността на всяка секунда, която Господ ни дава."

И така - след детството, посветено на бокса, след успешната аматьорска кариера и след 28 победи от 29 мача на професионалния ринг, двубой №30 трябва да бъде този, който да изпълни мечтата на Кубрат и на покойния му баща Венко.

Кубрат Пулев: Никога не бих си позволил неуважение към човешко същество на расова основа

Пред нея е застанал Антъни Джошуа, но според българина неговият съперник не е най-добрият в тежка категория, въпреки че е носител на поясите на IBF, WBA, WBO и IBO. "С цялото ми уважение към Антъни Джошуа, не мисля, че той е толкова добър, както и не мисля, че е непобедим. Изглежда, че те са по-развълнувани за евентуален мач с Фюри. Това е окей за мен."

"Роден съм затова. Баща ми умря, когато беше на 80, преди да имам този шанс. Но той ще гледа и аз ще го накарам да се гордее."

Антъни Джошуа - уважение, но не и страх от Кубрат Пулев

Тайното оръжие на Джошуа за мача с Пулев - странен гуру, който го учи на грация и правилно дишане


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024