Бащата на Сашко: На спасителите дължа живота си и живота на моя син Снимка: © Screenshot bTV

Бащата на намерения вчера Сашко се включи в предаването "На фокус" по Нова телевизия, за да благодари на спасителите на сина си. "На тях дължим живота си - и моя, и на Сашко", изрази емоциите си мъжът. Малкият Александър Цветанов е в "Пирогов", където продължава възстановяването му.

Според информацията, която той даде, детето се подобрява бързо, възвръща нормалната си температура и започва да говори. Все още не е започнало захранването на Александър, той е в реанимация и е на системи.

Самите спасители са убедени, че детето е издържало само тези 8 дни, и се е преборило за живота си. Планински спасители и опитни планинари, с които бащата е говорил впоследствие, смятат оцеляването му за чудо.

Веселин Георгиев е името на доброволеца открил изчезналия Александър. В студиото на Нова беше и директорът на Планинска спасителна служба Емил Нешев, който разказа подробности от самото издирване. Били са събрани всички траклогове от GPS-те на хората, които обхождат или са обхождали районите и така се е видяло, че в южните части на Перник има по-слабо проверени зони. Момчето беше намерено в околностите на Червена могила.

„Получихме информация, че има вероятност детето да не е изчезнало в часа, в който беше обявено първоначално. Тоест, да е имал повече време в светлата част на деня, за да се придвижи и да е минало отвъд билото. Когато приключихме работата си на терен в понеделник, казахме на полицая, който координираше действията на терен, че искаме ориентир, някаква сламка, за която да се хванем. Бяхме претърсили доста обширен район, но бяхме оставили южните склонове като по-невъзможни, защото са по-трудно проходими”., разказа Нешев.

Полицията все още работи по случая като разглежда и версията, че детето може да е държано някъде против волята си и пуснато в гората впоследствие.

Според бащата на детето и доброволците не е изключено големият брой доброволци и спасители на терен в първия ден да са подплашили детето и то да се е скрило.

Пред bTV за първи път говори и майката на Александър, която не живее в България. Тя и баща му са разведени, като родителските права са при бащата - решението за това е било по взиамно съгласие, обясни тя по телефона. Майката се е информирала за ситуацията от бащата по телефона. Тя също изрази най-искрените си благодарностите към спасителите на детето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Военни издирват останките от китайския шпионски балон

Републиканците критикуват администрацията на Байдън за "закъснялата" реакция

08:40 - 06.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023