Байдън каза "не" на изпращането на F-16 за Украйна. Рюте е готов да си помисли Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън изключи възможността страната му да даде изтребители F-16 на Украйна, въпреки подновените призиви на украинските власти за въздушна подкрепа.

На въпрос на журналист в понеделник дали САЩ ще предоставят бойни самолети на въвлечената във война страна, Байдън отговори с просто "не". Изказването му идва ден, след като германският канцлер Олаф Шолц също изключи тази възможност.

Решенията на Вашингтон и Берлин да предоставят основни бойни танкове на Киев отново разпали дискусиите за това дали западните държави ще изпратят и изтребители, които според украински официални лица ще помогнат за поддържане на решаващо предимство в хода на военните действия.

F-16 се произвеждат от Lockheed Martin - най-големият американски доставчик на отбранителни продукти. Американското правителство трябва да одобри продажбата и трансфера към трети страни на всички изтребители американско производство.

F-16 Fighting Falcons се считат за едни от най-надеждните изтребители в света и се използват от други държави, като Белгия и Пакистан. България също трябва да получи своя партида до 2025 г. (от модификацията F-16 Block 70), като производството е в ход.

Изтребителите ще бъдат значително подобрение в сравнение с използваните в момента от Украйна бойни самолети от съветската епоха, които са произведени преди повече от 30 години - още преди страната да обяви независимост от СССР.

Въпреки това Байдън многократно е отхвърлял молбите на Киев за самолети, като вместо това се е фокусирал върху предоставянето на военна подкрепа в други области.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че е готов да разгледа искането на Украйна, но досега не е получил такова. На съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, той каза, че "в момента няма доставки, а също така и искания" към страната му за изтребители.

"Но наистина би било много голяма следваща стъпка, ако се стигне до това", каза Рюте относно доставката на бойни самолети.

Миналата седмица западните съюзници на Украйна обявиха плановете си да предоставят тежки танкове, с което сложиха край на продължилата седмици наред дипломатическа безизходица по въпроса. Но само ден след разрешаването на казуса съветник на украинския военен министър Олексий Резников заяви, че "следващото голямо препятствие сега ще бъдат изтребителите".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски Танковете са "само началото". Украйна вече започна разговори и за изтребители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024