Западните танкове и предимствата, които Украйна ще получи с тях Снимка: © Getty Images

Украйна много скоро ще има нови попълнения към арсенала си, включително обещаните от западните ѝ съюзници бойни танкове.

След седмици на дискусии и преговори, Германия разреши изпращането на танкове Leopard 2, Съединените щати последваха примера ѝ с M1 Abrams, а по-рано и Великобритания се включи в увеличената военна помощ за Украйна като обяви, че ще предостави бойните машини Challenger 2.

Това са важни решения, отчасти защото за разлика от изпращаните досега системи за противовъздушна отбрана или противотанкови ракети, тези нови оръжия не са отбранителни. Скоро украинските военни сили ще разполага с Challenger 2, Leopard и Abrams и ще могат да унищожават руска бронирана техника. Какви предимства ще спечели от тях Киев, обяснява военен експерт, бивш служител на италианската армия, който е живял и работил в Киев дълго време. В момента той се намира в Австрия, но от руската анексия на полуостров Крим насам, военният експерт внимателно анализира военни теми с помощта на открити източници.

  • По-добра защита

Западните танкове като Abrams, Challenger 2, Leopard и Leclerc имат много по-добра броня от руските машини. M1A2 Abrams е видимо по-голям от съветските Т-72 или Т-80 и тежи с 15-20 тона повече, като теглото зависи от модела.

Това допълнително тегло е предимно броня. Руските машини не са в състояние да пробият предната броня на западните бойни танкове от разстояние 2 км, тъй като тяхната броня е два пъти по-дебела от това, което руските снаряди APFSDS могат да пробият.

  • По-добра оптика и точност

Западните танкове имат много по-добра оптика, което означава, че с тях украинските сили ще могат да видят руските танкове първи и от много по-далечно разстояние. А благодарение на балистични устройства, които използват лазери, далекомери, сензори за вятър, сензори за наклон и боеприпаси, западните танкови оръдия никога не пропускат изстрел.

  • Нощно виждане и скорост

Друго голямо предимство са по-добрите термовизионни прицели. През нощта руските танкисти дори няма да видят западните танкове, докато те, от друга страна, те ще могат не само да забележат руските, но и да насочат оръдието и да ги унищожат от разстояние до 5 км.

Руските екипажи ще оцелеят трудно в такава ситуация, защото скоростта на движение на заден ход на съветските машини е изключително бавна и няма да ги спаси от западните снаряди APFSDS.

  • БПМ

Най-добрият начин за побеждаване на вражеската армия е пехота, съчетана с БПМ - бойна машина на пехотата, като Bradley или CV90. Тя е предназначена да осигурява огнева поддръжка на войниците по време на бой, както и да ги транспортира. Обикновено БМП са защитени и срещу радиоактивни, химически и биологични оръжия

Американските танкове Bradley M2

БМП и пехотата, която върви с тях, защитават танковете от вражеските оръдия - същото важи и реципрочно. 120 mm танково оръдие може да се използва за унищожаването на вражеските машини. Автоматичното оръдие 25-40 mm, с което БМП разполагат, може да унищожи вражеската пехота, както и леки превозни средства.

Затова двете неща се комбинират. Ако нападнете врага само с пехота или само с танкове, резултатът ще бъде избити войни или унищожени бойни машини - стратегия, която Русия вече използва и доказа, че не работи.

  • От какво още има нужда Украйна?

Но танковете, БМП и пехотата все още не са достатъчни за успешна бронирана атакуваща формация, смята експертът. Според него са необходими още бронирани евакуационни и инженерни машини (AEV). Те ще служат за премахване на препятствия като противотанкови ровове и за отваряне на пътища в минни полета.

Нужни са и самоходни зенитни оръдия (SPAAG) за сваляне на вражески безпилотни самолети и хеликоптери, както и бронирани мостоукрепители, които ще дадат предимство на украинските сили да пресичат по-лесно потоци, реки и други места. Без тях военните екипи ще трябва да заобикалят подобни локации от фронта.

Военният експерт посочва, че Русия вече е показала, че не е способна да използва комбиниран начин на водене на бой. Сега Украйна ще получи достатъчно инструменти за това, макар че обучението за тяхното използване ще отнеме известно време. След него обаче украинските сили ще бъдат неудържими, пише експертът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха двама души от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024