Байдън обяви извънредно положение след смъртоносното торнадо в Мисисипи Снимка: © Getty Images

Джо Байдън обяви федерално извънредно положение в щата Мисисипи, който бе ударен от смъртоносно торнадо в петък срещу събота. Предоставено е и финансиране в подкрепа на най-сериозно засегнатите райони в щата, който е един от най-бедните в САЩ.

Най-малко 25 души загинаха, а десетки бяха ранени в Мисисипи, докато бурята преминаваше през няколко града по своя едночасов път.

Обявяването на извънредна ситуация от Байдън ще осигури федерално финансиране за окръзите Карол, Хъмфрис, Монро и Шърки в Мисисипи.

В неделя екипите за издирване и възстановяване възобновиха нелеката задача да копаят през отломките на сплесканите и разрушени домове, търговски сгради и общински офиси. Торнадото изравни със земята цели квартали, откъсна купол от църква и срина общинска водна кула. В Мисисипи бяха отворени повече от половин дузина приюти за хора, останали без дом.

Отпуснатото федерално финансиране може да бъде използвано за възстановителни дейности, включително временно настаняване, ремонт на жилища, заеми, покриващи незастраховани имуществени загуби, и други индивидуални и бизнес програми.

Националната метеорологична служба предупреди за риск от по-тежки метеорологични условия в неделя, включително силни ветрове, големи градушки и възможни торнада, в източната част на Луизиана, южната централна част на Мисисипи и южната централна част на Алабама.

Въз основа на първоначалните данни торнадото е получило предварителна оценка EF-4, съобщиха от Националната метеорологична служба в Джаксън, Мисисипи, късно в събота. Според службата торнадо EF-4 има максимални пориви на вятъра между 166 и 200 мили в час (265 км/ч и 320 км/ч).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024