Байдън призна лошото си представяне на дебата с пламенна реч пред симпатизанти Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън призна, че уменията му за водене на дебати са отслабнали и че "не е млад човек", но въпреки това е готов да бъде преизбран за нов мандат през ноември.

Байдън говори пред свои симпатизанти за първи път след своето слабо представяне на предизборния дебат срещу Доналд Тръмп, което предизвика паника сред демократите. Този път държавният глава беше много по-енергичен и въодушевен в изказванията си и обеща да продължи да се бори срещу онова, което определи като "екзистенциална заплаха" за Америка.

"Знам, че не съм млад човек, ако трябва да посоча очевидното. Не вървя толкова лесно, колкото преди. Не дебатирам толкова добре, колкото преди. Но знам какво мога, знам да казвам истината и знам как да си върша работата", заяви Байдън на митинг в Роли, Северна Каролина.

Медиите пишат, че речта на президента от петък и тази от предизборния му дебат са толкова различни, колкото "деня от нощта". От думите на Байдън става ясно, че засега той няма намерения да се откаже от надпреварата за президент. След катастрофалното му представяне в четвъртък в демократичните среди все повече се лансира идеята той да бъде сменен като номинация на Демократическата партия.

Изданието "Axios" цитира проучване на агенция Morning Consult, според което 60% от гласоподавателите смятат, че Байдън "определено" или "вероятно" трябва да бъде заменен от друг кандидат.

Редакционната колегия на американския вестник "New York Times" призова президента да се оттегли от надпреварата, а демократите "да създадат процес за избор на някой по-способен, който да застане на негово място".

CNN пише, че съветниците на Байдън са прекарали своя петък в редица обаждания до членове на Конгреса, дарители и ключови поддръжници, за да разсеят част от създалата се паника.

Междувременно председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, който е представител на Републиканската партия, поиска членовете на администрацията да накарат Байдън да подаде оставка.

Джонсън предложи на демократите да задействат 25-ата поправка на Конституцията, с която действащ президент може да се обяви за неспособен да изпълнява задълженията си.

"Нашите съперници виждат слабост в Белия дом, както и всички ние. Казвам това без удоволствие. Смятам, че ситуацията е много опасна. Бих помолил членовете на кабинета да погледнат в сърцата си", каза той.

Лошото представяне на Байдън даде нов повод за критики от страна на неговия опонент Тръмп. Републиканецът се обяви за победител на дебата и заяви, че проблемът на президента не е в неговата възраст, а в "неговата компетентност".

Много високопоставени демократи и съюзници на президента защитиха участието му, като се опитаха да омаловажат създалата се паника. Сред тези, които застанаха зад Байдън, беше и 44-ият президент на САЩ Барак Обама, който написа в профила си в X, че "има и лоши дебати".

"Тези избори все още са избор между човек, който цял живот се е борил за обикновените хора, и човек, който се интересува само от себе си", изтъкна Обама.

Екипът на Байдън също така съобщи, че настоящият президент е събрал 14 млн. долара от дарители само през последните дни, с което очевидно се опитва да покаже, че поддържа темпото. Очаква се американският лидер да се срещне с дарители в петък и събота, включително на събития в Манхатън и богаташкия Хамптън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Григор Димитров откри участието си на "Уимбълдън" с убедителна победа

Димитров победи сърбина Душан Лайович

15:25 - 01.07.2024
Бизнес

Bosch може да придобие Whirlpool

Потенциалната сделка би била сред най-големите за германската група

14:20 - 01.07.2024
Важно днес

Байдън опитва да спаси кампанията си, но натискът да се откаже расте

Семейството на Байдън видя проблем в екипа на президента и подготовката му за дебата с Тръмп

14:18 - 01.07.2024
Бизнес

AVENDI спечели най-престижната награда “Партньор на годината” на Diageo за 2024 г. 

Diageo е най-големият световен производител на алкохолни напитки от най-висок клас

13:37 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинета "Желязков"

Според Кирил Петков това е правителство, "за което мечтае Пеевски"

11:14 - 01.07.2024