Байдън продължава да строи стената на Тръмп в Тексас въпреки предизборните си обещания Снимка: © Getty Images

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще продължи да строи спорната стена на границата между САЩ и Мексико в щата Тексас. Това стана ясно малко преди Министерството на вътрешната сигурност да заяви, че има "остра" нужда от съоръженията.

Нарастващият брой на мигрантите в американски градове като Ню Йорк все повече се превръща в предизвикателство за Байдън. Само през последната финансова година властите са задържали над 2,2 млн. нелегални мигранти в страната.

Средствата за изграждането на новата гранична бариера в Тексас бяха отпуснати през 2019 г. по време на президентството на Доналд Тръмп. Именно изграждането на тази стена беше един от приоритетите на републиканеца в предизборната му кампания през 2016 г.

Приблизително 32 км нови гранични бариери ще бъдат изградени в окръг Стара, слабо населен участък от границата в долината Рио Гранде в щата. През 2020 г. Байдън обеща, че ако бъде избран, няма да построи нито един метър от тази стена.

Сега обаче той каза, че "не може да спре" работата по проекта, защото финансирането е било подписано, докато Доналд Тръмп е бил президент. Байдън беше подложен на критики и от двете страни на политическия спектър.

Членовете на неговата Демократическа партия се обявиха против продължаването на стената, докато конкурентните му от Републиканците го обвиниха в лицемерие.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън приписа вината за новото строителство върху Конгреса на САЩ. По думите му законодателният орган се е противопоставил на усилията на кабинета да "отмени" средствата в първото бюджетно искане на държавния глава още през май 2021 г.

Съгласно закон от 1974 г. отпуснатите средства трябва да бъдат предоставени за предвидената цел, освен ако отмяната не бъде одобрена както от Сената, така и от Камарата на представителите.

"Многократно сме искали от Конгреса да отмени тези плащания, но той не го е направил и ние сме принудени да следваме закона", заяви в изявление секретарят по вътрешна сигурност Алехандро Майоркас.

Изявленията на Байдън и на Майоркас обаче са в рязък контраст с написаното от тях в документите за проекта във Федералния регистър на САЩ. В тях Майоркас заявява, че "в момента съществува остра и непосредствена необходимост от изграждане на физически бариери и пътища в близост до границата на Съединените щати, за да се предотврати незаконното влизане в страната в районите на проекта".




Само през тази финансова година американските власти са задържали над 2,2 млн. мигранти.

Нарастващият брой на мигрантите в американски градове като Ню Йорк все повече се превръща в предизвикателство за г-н Байдън, който е подложен на остра критика заради работата си по границата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024