Байдън разсекрети документи за произхода на COVID-19. Лаборатория в Ухан е под подозрение Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън подписа законопроект, с който изисква разсекретяването на разузнавателни данни за произхода на COVID-19, които да проследят потенциалните връзки между избухването на пандемията и лаборатория в китайския град Ухан.

"Трябва да стигнем до дъното на произхода на Covid-19, включително потенциалните връзки с Института по вирусология в Ухан. При прилагането на това законодателство моята администрация ще разсекрети и ще сподели възможно най-голяма част от тази информация", заяви Байдън в изявление.

Той посочва, че през 2021 г., след встъпването си в длъжност като президент, е "наредил на разузнавателната общност да използва всички налични инструменти", за да разследва произхода на вируса. Тази работа "продължава", но ще бъде оповестено възможно най-много информация без да се причинява "щета за националната сигурност", каза той.

Вашингтон провежда силно политизиран дебат за произхода на пандемията от коронавирус почти откакто бяха докладвани първите случаи на заболели от коронавирус.

Законопроектът крие политически рискове за Байдън, който се намира в трудни и обтегнати отношения с китайския лидер Си Дзинпин. Пекин категорично отхвърля възможността, че е изтекла информация по време на изследванията в лабораторията в Ухан и това е довело до глобалната пандемия.

Въпреки това голяма част от Конгреса на САЩ разглежда тази теория, а въпросът се превърна в опорна точка най-вече за републиканските опоненти на Байдън. Конгресът прие и изпрати законопроекта на Байдън по-рано този месец.

COVID-19 е открит за пръв път през 2019 г. в източния китайски град Ухан, като досега по официални данни пандемията е довела до почти 7 млн. смъртни случая по света, като над един милион от тях са в САЩ.

Здравните служители и американската разузнавателна общност продължават да са разделени по въпроса дали той се е разпространил случайно сред хората от заразено животно или е изтекъл по време на изследвания, предприети в Института по вирусология в Ухан.

Министерството на енергетиката на САЩ - една от американските агенции, които разследват пандемията - заключи с "ниска степен на увереност", че вирусът вероятно е дошъл от лаборатория. По-рано подобно становище изрази и ФБР, но четири други американски агенции все още смятат, че COVID-19 вероятно е резултат от естествено предаване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024