Байдън е готов да подкрепи, "който и да спечели" в Турция Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън не зае страна по повод президентските избори в Турция и очаква "с нетърпение да работи, с който и да" спечели вота. Това каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, като изтъкна, че крайният победител все още не е ясен.

Двамата основни кандидати Реджеп Тайп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу ще се явят на оспорван балотаж след по-малко от две седмици, тъй като нито един от двамата не успя нужния брой гласове. При 100% преброени бюлетини Ердоган получи 49,24% от гласовете, а Кълъчдароглу - 45%. Крайният резултат от изборната битка ще стане ясен на 28 май.

Междувременно американският президент заема почти неутрална позиция по въпроса, което се различава от момента, когато Байдън се кандидатира за президент. В кампанията си през 2020 г. той определи Ердоган като "автократ" и заяви, че Вашингтон трябва да подкрепя противниците на турския лидер, припомня "Politico".

Сега в разгара на напрегнатат надпревара за президентския пост в Турция обаче, Байдън не избира страна.

"Просто се надявам... да спечели, който спечели", каза Байдън в неделя.

Изданието тълкува позицията на американския лидер като двусмислена, но я аргументира, като изтъква, че Анкара е важен стратегически партньор за НАТО и Вашингтон не може да ѝ обърне толкова просто гръб, особено и на фона на войната в Украйна

"Поздравяваме турския народ за това, че е изразил желанията си в урните по мирен начин. Турският народ може да реши как да изглежда неговото правителство", каза Кърби в подобна дистанцирана позиция.

Бивши американски служители и анализатори, които работят със съветниците на Байдън, посочват пред "Politico", че през последните месеци администрацията е мълчала относно предпочитанията си за победител. Но някои спекулират, че много държавни служители в Белия дом биха предпочели да се сбогуват с Ердоган заради проблемите с демокрацията и правата на човека в страната му.

Въпреки това те са достатъчно големи реалисти, за да знаят, че Ердоган, който управлява Турция от две десетилетия и има огромен контрол върху медиите там, има голям шанс да спечели.

Мълчанието на кабинета на Байдън се дължи не само заради традицията на Вашингтон да не се намесва по въпроси за избори в чужбина, но и защото думите им могат да бъдат използвани в кампанията на Ердоган. Турският лидер умее да използва антиамериканизма в Турция в своя полза. На няколко пъти той вече обвини опозицията, че работи в синхрон със Съединените щати и дори разкритикува посланика им Джеф Флейк за срещата му с Киличдароглу.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024