Байдън смята, че заповедта за ареста на Путин е "оправдана" Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън заяви, че руският държавен глава Владимир Путин очевидно е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е "оправдано".

Съдът в Хага обвини Путин в извършването на военни престъпления в Украйна - нещо, което според президента Байдън руският лидер "очевидно" е извършил.

Обвиненията се фокусират върху незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия след началото на войната. Москва ги отхвърли и критикува заповедите за арест като "възмутителни".

"Той очевидно е извършил военни престъпления. Аз мисля, че това е оправдано, но въпросът е - заповедта не е призната и от нас в международен план, но мисля, че тя е много силна", каза Байдън.

Съединените щати не са член на МНС, както и Русия, което означава, че съдът в Хага няма правомощия в не и не може да арестува заподозрени без сътрудничеството на дадена страна.

Решението обаче може да се отрази на Путин по друг начин, като например да не може да пътува в чужбина. Ходът на МНС задължава 123-те държави-членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия. По същите обвинения заповед за арест е издадена и срещу Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето.

Отделно от Вашингтон са стигнали до заключението, че руските сили са извършили военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност от извършителите им, заяви говорител на Държавния департамент в изявление.

"Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и жестокости (в) Украйна, и ние сме категорични, че извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност. Това беше решение, което прокурорът на МНС взе независимо въз основа на фактите, с които разполагаше", посочва говорителят.

В подкрепен от САЩ доклад на изследователи от Йейлския университет от миналия месец се казва, че Москва е задържала най-малко 6000 украински деца в поне 43 лагера и други съоръжения като част от "широкомащабна систематична мрежа". Русия отрича обвиненията за жестокостите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всички решения на съда са "невалидни", а бившият руски президент Дмитрий Медведев сравни заповедта с тоалетна хартия.

Руските опозиционни активисти приветстваха съобщението, а украинският президент Володимир Зеленски благодари на Международния наказателен съд за решението им да повдигнат обвинения срещу "държавното зло".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023