ББР е погасила заем на "Булгартабак" срещу сгради и имоти

Българската банка за развитие (ББР) доброволно е приела за погасен заем от 75 млн.лв. срещу сгради и недвижими имоти на „Булгартабак“ от фирмата с дубайски собственик, която е получила кредита - "Индастриал Солюшънс енд Технолоджи" .

Това става ясно от нотариален акт от 20 август 2024 г. за сключения договор по схемата дълг срещу собственост, с който Mediapool разполага. Споразумението от страна на ББР е подписано от пълномощници на изпълнителните директори Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев.

Това се е случило само няколко дни след като институциите се задействаха зараду непогасен заем от близо 150 млн. лева, отпуснат държавната ББР към свързани фирми на Румен Гайтански-Вълка. Той беше задържан, след като се предаде доброволно.

За проблемния заем Кирил Петков предупреди още докато беше министър на икономиката, но до развитие се стигна 3 години по-късно - след разрива между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Твърди се, че с част от заема от ББР са били погасени задължения на ТЕЦ-Варна.

"Благоевград БТ" е един от 8-те най-големи кредитополучатели от ББР, разкрити от Кирил Петков. Според изнесената тогава информация компанията е получила над 140 млн. лв. кредит от Българската банка за развитие. Тя е част от холдинга „Булгартабак“, в който Пеевски в определен период беше миноритарен акционер.

През юни 2023 г. сдружението "БОЕЦ" обяви, че плащанията по кредита на "Булгартабак" са спрели още през март 2023 г.

Към момента не е ясно каква е стойността на обезпеченията и каква част от дълга към ББР покриват те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024