Бедствие в Берковица. Армията разчиства след проливния дъжд Снимка: © Община Берковица

Армията се включва в почистването на община Берковица след наводненията, които сполетяха общината. Разпореждането е на премиера Николай Денков, след като в понеделник кметът на пострадалото населено място обяви бедствено положение. Няма данни за жертви на стихията, но има материални щети.

Берковица

Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще съдействат за почистване на най-засегнатите райони. Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Екипи на местното пътно управление в Монтана също се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. „Мишковец“ в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема. Разпореждането е на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

До водното бедствие се стига сред проливни дъждове в района. В продължение на около час се изляха по 70 л вода на кв. м. в понеделник. Кметът на Берковица Димитранка Каменова сформира кризисен щаб. Получени са над 100 сигнала за наводнени обекти и нанесени щети.

Сигнали могат да се подават в Община Берковица денонощно на телефон 0953/88418 или на националния телефонен номер в извънредни ситуации 112.

Берковица

Няма опасност за преливане на местния язовир, уверяват властите. Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на пожарната.

Премиерът акад. Николай Денков ще изиска от всички областни управители - които са в оставка, след като демонстравно си я подадоха един по един в понеделник - да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения, съобщиха по-късно от Министерския съвет.

С оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни от тях се очаква още днес да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода. Необходима е бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск.

МВР ще възложи проверка за причините за поредното наводнение, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024