Беларус опита да прокара пропаганда на Лукашенко в "Евровизия", но ще има наказание Снимка: © Getty Images/YouTube

Организаторите на „Евровизия“ може да дисквалифицират Беларус от тазгодишния конкурс, тъй като избраната от страната песен бе определена като „пропаганда“ на президента Александър Лукашенко и осмиване на всички протестиращи срещу режима му.

В четвъртък Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който организира музикалната надпревара, официално отхвърли кандидата на Беларус – песента „Я научу тебя“ (в превод: „Ще те науча“) на групата Galasy ZMesta. Според EBU – тя не отговаря на правилата на състезанието, което се дистанцира от политиката.

От EBU са изпратили съобщение до медията в страната, която излъчва националния победител, за да я информира, че ако не представи в срок нов кандидат, няма изобщо да участва в надпреварата в Ротердам през май 2021 г. „Помолихме за нова песен, която да спазва правилата. Ако това не се случи, следва дисквалификация“.

Песента е определена като възхвала на режима на Лукашенко, който управлява страната от 1994 г. и е наричан „последният диктатор в Европа“. Текстът звучи като лоша шега с мирните протестиращи, които искат да свалят лидера още от август 2020 г. Припевът гласи: „Ще те науча как да танцуваш на тази мелодия. Ще те науча как да се хванеш на стръвта. Ще те науча как да ходиш по въже. Ще бъдеш щастлив с всичко, с всичко“.

Над 30 хиляди души са били арестувани, стотици от тях - бити от полицията, а няколко души бяха убити по време на демонстрациите срещу Лукашенко в Беларус. Той създаде система, която заглушава опозицията и вкарва най-ярките противници в затвора. Най-големите му опоненти по време на протестите бяха или задържани, или напуснаха страната.

Европейският съюз отговори със санкции срещу представители на властите, отговорни за хаоса. Блокът и САЩ не признават победата му на изборите от август 2020, но той продължава да е на власт и е подкрепян от Русия и Владимир Путин.

На 9 февруари тази година националната телевизия в Минск обяви, че Galasy ZMesta са големите победители в конкурса за кандидат за „Евровизия“ и ще представят страната в конкурса. Членовете на групата не крият, че са поддръжници на Лукашенко. В профила на Galasy ZMesta в социалните мрежи се появиха критики срещу про-демократичното движение на Светлана Тихановская, като от петчленната група написаха, че не могат да останат „безразлични“, докато „политическите битки опитват да разрушат страната, която обичаме и в която живеем“.

Фронтменът Дмитри Бутаков неведнъж се е обявявал „за“ връщане на Съветския съюз. Той бе един от хората, които веднага реагираха след санкцията на Европейския съюз за радио и телевизия.

„Отнеха ни световното първенство по хокей, така че „Евровизия“ не е нищо в сравнение с това“, каза Бутаков пред Reuters, напомняйки, че по-рано през годината на Беларус им бе отказано да са домакини на шампионата по политически причини.

Националната телевизия на Беларус вече създаде противоречия още когато избра Galasy ZMesta пред дуета VAL, който трябваше да представи страната на „Евровизия“ 2020, ако пандемията не бе отменила конкурса. VAL трябваше да се явят и през 2021, но според местното жури Валерия Грибусова и Владислав Пашкевич „нямат съвест“, защото изразили критики срещу живота в държавата под управлението на Лукашенко.

Според няколко правозащитни организации – текстът на песента „Я научу тебя“ заглушава гражданите на Беларус и арестуваните журналисти, отнема основните им човешки права. В интернет тръгна и петиция, с която се настоява EBU да дисквалифицира страната от „Евровизия“. До момента е подписана от над 2000 души.


Пуснаха филм и за двореца на Лукашенко: "Приватизирал е държавни резиденции, а казва, че гладува"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024