Снимка: © Getty Images/YouTube

Организаторите на „Евровизия“ може да дисквалифицират Беларус от тазгодишния конкурс, тъй като избраната от страната песен бе определена като „пропаганда“ на президента Александър Лукашенко и осмиване на всички протестиращи срещу режима му.

В четвъртък Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който организира музикалната надпревара, официално отхвърли кандидата на Беларус – песента „Я научу тебя“ (в превод: „Ще те науча“) на групата Galasy ZMesta. Според EBU – тя не отговаря на правилата на състезанието, което се дистанцира от политиката.

От EBU са изпратили съобщение до медията в страната, която излъчва националния победител, за да я информира, че ако не представи в срок нов кандидат, няма изобщо да участва в надпреварата в Ротердам през май 2021 г. „Помолихме за нова песен, която да спазва правилата. Ако това не се случи, следва дисквалификация“.

Песента е определена като възхвала на режима на Лукашенко, който управлява страната от 1994 г. и е наричан „последният диктатор в Европа“. Текстът звучи като лоша шега с мирните протестиращи, които искат да свалят лидера още от август 2020 г. Припевът гласи: „Ще те науча как да танцуваш на тази мелодия. Ще те науча как да се хванеш на стръвта. Ще те науча как да ходиш по въже. Ще бъдеш щастлив с всичко, с всичко“.

Над 30 хиляди души са били арестувани, стотици от тях - бити от полицията, а няколко души бяха убити по време на демонстрациите срещу Лукашенко в Беларус. Той създаде система, която заглушава опозицията и вкарва най-ярките противници в затвора. Най-големите му опоненти по време на протестите бяха или задържани, или напуснаха страната.

Европейският съюз отговори със санкции срещу представители на властите, отговорни за хаоса. Блокът и САЩ не признават победата му на изборите от август 2020, но той продължава да е на власт и е подкрепян от Русия и Владимир Путин.

На 9 февруари тази година националната телевизия в Минск обяви, че Galasy ZMesta са големите победители в конкурса за кандидат за „Евровизия“ и ще представят страната в конкурса. Членовете на групата не крият, че са поддръжници на Лукашенко. В профила на Galasy ZMesta в социалните мрежи се появиха критики срещу про-демократичното движение на Светлана Тихановская, като от петчленната група написаха, че не могат да останат „безразлични“, докато „политическите битки опитват да разрушат страната, която обичаме и в която живеем“.

Фронтменът Дмитри Бутаков неведнъж се е обявявал „за“ връщане на Съветския съюз. Той бе един от хората, които веднага реагираха след санкцията на Европейския съюз за радио и телевизия.

„Отнеха ни световното първенство по хокей, така че „Евровизия“ не е нищо в сравнение с това“, каза Бутаков пред Reuters, напомняйки, че по-рано през годината на Беларус им бе отказано да са домакини на шампионата по политически причини.

Националната телевизия на Беларус вече създаде противоречия още когато избра Galasy ZMesta пред дуета VAL, който трябваше да представи страната на „Евровизия“ 2020, ако пандемията не бе отменила конкурса. VAL трябваше да се явят и през 2021, но според местното жури Валерия Грибусова и Владислав Пашкевич „нямат съвест“, защото изразили критики срещу живота в държавата под управлението на Лукашенко.

Според няколко правозащитни организации – текстът на песента „Я научу тебя“ заглушава гражданите на Беларус и арестуваните журналисти, отнема основните им човешки права. В интернет тръгна и петиция, с която се настоява EBU да дисквалифицира страната от „Евровизия“. До момента е подписана от над 2000 души.


Пуснаха филм и за двореца на Лукашенко: "Приватизирал е държавни резиденции, а казва, че гладува"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас