Бенямин Нетаняху ще произнесе реч пред Конгреса на САЩ на 24 юли Снимка: © Getty Images

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще направи обръщение към Конгреса на САЩ на 24 юли по време на посещение във Вашингтон.

Това съобщиха републикански лидери няколко дни, след като Нетаняху получи официално покана да говори пред американския законодателен орган, но без да бъде уточнявана дата.

Следващия месец той ще застане пред общото заседание на Камарата на представителите и на Сената, потвърдиха председателят на Камарата Майк Джонсън и лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

В поканата им се посочва, че те се надяват Нетаняху да използва възможността "да сподели виждането на израелското правителство за това как ще защитава демокрацията, ще се бори срещу терора и ще установи дълготраен мир в региона. "

"Трогнат съм, че ще имам привилегията да представлявам Израел пред двете камари на Конгреса и да представя истината за справедливата война срещу тези, които искат да ни унищожат, пред представителите на американския народ и пред целия свят," отговоря в свое изявление след поканата израелският премиер.

Все още не е ясно дали по време на посещението си в САЩ Нетаняху ще се срещне с американския президент Джо Байдън, който подкрепя офанзивата на Израел в Газа, но и преди месец временно спря доставките на оръжия за Израел в знак на несъгласие с действията на израелската армия в град Рафах в ивицата Газа.

Междувременно Байдън предложи план за спиране на огъня в региона на три етапа, който да доведе до освобождаване на всички заложници и изтегляне на всички израелски войски от анклава.

Преди ден стана ясно, че е обща декларация на 17 държави, включително България, се изразява пълна подкрепа за плана за спиране на огъня в Газа и с предложеното споразумение за освобождаване на израелските заложници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024