Снимка: © Булевард България

Димитър Бербатов обяви официално, че ще се кандидатира отново за президент на Българския футболен съюз на предстоящия конгрес на 18 март. Той обвини настоящото ръководство, начело с Борислав Михайлов, че оказва натиск върху клубове да отменят подписката си за провеждане на изборите.

Споровете между Михайлов и Бербатов дали в дневния ред на конгреса присъства точка за избор на ръководство, продължават. Бившият вратар, който спечели вота в края на 2021 по много спорен начин, заявява, че няма да има ново гласуване, но претендентът внесе подписка с нужния брой клубове, които желаят да има избори.

Борислав Михайлов отхвърли подписката на Бербатов, но изборен конгрес ще има

Дневният ред на конгреса обаче вече е ясен - освен гласуването на бюджета за период 2022-2026 г., има следващи точки, включващи освобождаване от длъжност на президента на БФС и на членовете на Изпълнителния комитет и избор на нов президент и изпълнителен комитет за периода 2022-2026 г. 

Според бившия нападател на „Манчестър Юнайтед“ и „Тотнъм“ БФС прави всичко възможно да отмени вота. Той даде пример с президента на женския футболен клуб "Олимпия" (Шумен) Панайотис Папас, който е бил подложен на натиск.

"Тъй като конгресът е изборен, учудващо продължават да се натискат клубовете да си оттеглят пълномощните и да подписват контрадекларации. Най-пресният пример е от тази сутрин, от Шумен. Човекът даде гласност на това, което се е случило. Тези неща продължават да се случват. Въпросът е защо, при положение че конгресът ще е изборен. Да не би да се подготвя някакъв ход на БФС, чрез който да отменят конгреса?“, попита Бербатов на пресконференция, която даде пред медиите.

Папас разкри пред „Дарик“, че след като е подкрепил подписката на Димитър Бербатов, от БФС подали сигнал до прокуратурата за проверки срещу шуменския клуб за отнемане на лиценз. Той твърди, че получил обаждане от съюза, в което му било заявено, че сигналът ще бъде оттеглен само ако отмени подписката си в подкрепа на претендента за президентския пост в БФС.

Бербатов заяви още, че част от решенията на Борислав Михайлов след избирането му на 12 октомври 2021 г. били включени в програмата на неговия екип. "Представят се наши идеи като техни, а бяха заложени още от миналия април в програмата ни“, заяви той и обвини съюза в „симулиране на някакъв вид дейност“.

Бившият национал поиска медиите да бъдат допуснати в залата на 18 март, а не както се случи миналата година, да чакат отвън и да не разполагат с информация за протичането на вота. Той иска още кандидатите за президент да излъчат свои представители в комисиите по броене и в секретариата.

"Да, аз и моят екип ще успеем. Знам какво сме направили, колко безсънни нощи сме имали и ще имаме. Знам кой от хората ми с какъв морален компас е", каза Бербатов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията и богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков се среща с папа Франциск в Рим

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията