Най-интересните филми на Берлинале 2023 Снимка: © Berlinale

"Тя дойде при мен"/"She Came To Me" е откриващият филм на тазгодишното Берлинаре - 73-то поред. Очевидно, че светът е станал твърде сериозен и тъжен и поне началото трябва да е романтично с комедията на режисьорката и сценаристка Ребека Милър.

В "She Came To Me" участват Питър Динклидж и Ан Хатауей, а сюжетът е за загубил вдъхновението си композитор, който не може да завърши операта на живота си.

Част от важната и сериозна програмата е и продукцията на Шон Пен "Superpower".

Когато Шон Пен и Арън Кауфман започват да снимат “Superpower”, нахлуването на Путин в Украйна изглежда като само като хипотетична заплаха.

Пен и Кауфман пътуват до Украйна, за да научат повече за Володимир Зеленски. Интересуват се от него като актьор и комик, който влиза в ролята на кандидат-президент в телевизионния сериал "Слуга на народа", преди да стане в действителност държавен глава на Украйна.

На 24 февруари 2022 г., докато двамата режисьори снимат в Киев, войната на Путин започва. Експлозии разтърсват града, а Пен и Кауфман стават неволни свидетели от първия ред на тази историческа битка. Пен прави първото от множеството си интервюта със Зеленски в нощта на нахлуването на руснаците и е лично докоснат от преживяното в Киев.

Така "Superpower" става документалната творба за случващото се в Украйна.

“Superpower”

Тази година в програмата на целия фестивал има специален фокус в знак на солидарност с народа на Украйна, както и с протестиращите граждани на Иран, които опитват да се противопоставят на репресивния режим в страната.

Американската актриса Кристен Стюарт оглавява международното жури, а почетната "Златна мечка" за цялостно творчество този път ще приеме режисьорът и продуцент Стивън Спилбърг.

Премиерите на Берлинаре понякога се промъкват и до наградите за "Оскар". Така стана с "Мълчаливото момиче"/"The Quiet Girl" - филмът беше представен за първи път на фестивала в Берлин миналата година, а в момента е предложението на Ирландия за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

От надпреварата за голямата награда "Златна мечка" до секцията за новаторски и независими проекти Encounters , Берлинале дава възможност за детайлно изследване на новите тенденции в киното.

Ето и някои от по-интересните филми, които са включени в програмата:

"Afire"

Германецът Кристиан Петцолд започна своето изследване на любовта през 2020 г. с "Ундине"/""Undine". Филмът е първи поред, част от замислена трилогия. С появата си той спечели две награди от Берлинале – тази на асоциацията на националните организации на професионалните филмови критици и филмовите журналисти и "Сребърна мечка" за най-добра актриса за Паула Биер.

"Afire" е втората част. В нея режисьорът отново преплита фантазия и действителност, за да разкаже меланхолична романтична история. Действието се развива на брега на Балтийско море. Сюжетът се нажежава, след като четирима души са хванати в капан във ваканционна къща, заобиколена от горски пожари. Филм, висящ между символизма и реализма, едновременно смешен и дълбоко трагичен. Участват Томас Шуберт, Паула Биер, Лангстън Уибел и Ено Требс.

Rotter Himmel

"The Adults"

Режисьорът Дъстин Гай Дефа направи впечатление още през 2017 г. на фестивала "Сънданс" с филма "Човек за човека" ("Person to Person") , в който изследва взаимоотношенията на група ексцентрични герои в Ню Йорк.

Една от главните роли беше поверена на Майкъл Сера, който участва и в новия му проект - "The Adults".

Филмът на Дъстин Гай Дефа е своеобразно проницателно изследване на порастването. Резултатът е очарователен, но и горчив поглед към отчуждението и възможността крехките връзки между близки хора да се възобновят.

Филмът е изграден около многопластовата концепция за „играта“. Главният герой е пристрастен към покера. Това е реалната играта, има обаче обаче и друга - метафизична, която отделя тримата главни герои от реалния свят.

The Adults

"Boom! Boom! The World vs. Boris Becker"

Алекс Гибни отдавна е доказал таланта си да намира интересни теми, които да документира в киното. През 2010 г. списание Esquire го нарича "най-важният документалист на нашето време". Негови творби са "Енрон: Най-умните момчета в стаята", "Напълно под контрол", заснет тайно и включващ интервюта с бивши служители на Белия дом, учени и лекари, чрез които режисьорът тръгва по следите на грешките, които са направени по време на Covid-пандемията.

Той също така прави портрети на известни, но противоречиви личности като Стив Джобс: "Човекът в машината“.

Сега Гибни проследява живота на тенис звездата Борис Бекер, който влиза в книгите на рекордите като най-младия победител в първенството на Уимбълдън, когато е на 17. На стари години финансовите проблеми докарват Бекер до затвора. През 2017 г. тенисистът обяви личен фалит заради натрупани огромни дългове за около 50 млн. паунда. Бекер получи ефективна присъда от две години и половина лишаване от свобода заради укриване на доходи, с цел избягване плащания към кредитори. Беше освободен предсрочно.

Документалистът изгражда портрета на спортиста, който прави серия от спорни избори, чрез интервюта, проведени между 2012 и 2022 г.. Гибни събира в едно недостатъците и таланта.

Boom! Boom! The World vs. Boris Becker

"Inside"

Филмът е за това колко лесно собствените стремежи на човек могат да го пъхнат в капан, от който измъкването е сложно. Това е игрален дебют на гръцкия режисьор Василис Кацупис, след документалния му проект My Friend Larry Gus.

Действието се развива в изискан мезонет в Манхатън. Уилям Дефо влиза в образа на Немо – крадец на произведения на изкуството, който обаче се оказва заклещен в имота и това проваля плановете му за обир. Филмът има много обрати - той не се фокусира толкова върху прецизния план на главния герой, а погледът е насочен към оцеляването му в затвореното пространство, в което сам се е вмъкнал. Изпълнението на Дефо е завладяващо. Малко актьори биха могли да бъдат толкова интересни и надеждни в една сама по себе си ограничена роля.

Inside

"Kill Boksoon"

Дори Берлинале не може да избяга от дългата ръка на Netflix. Стрийминг гигантът донесе един от най-вълнуващите си нови проекти на звездния фестивал тази година. Това е южнокорейският екшън на Byun Sung-hyun.

Филмът е трилър, в който главната героиня е едновременно самотна майка и опитен поръчков убиец. Може да се каже, че героинята е по-добра в убиването на хора, отколкото в отглеждането им. Но един неин избор променя начина ѝ на живот - след като отказва да извърши поредното убийство, за което е наета, тя се превръща от преследвач в мишена. Със зрелищни бойни сцени Kill Boksoon потапя зрителя в смразяващ свят на психопати и хора, които нямат какво да губят.

Kill Boksoon

"#Manhole"

След пандемията започват да се появяват много силни трилъри, изградени върху усещането за капан и затвореното пространство. Така, след филма с Дефо, на Берлинале има още един проект, който изследва тези емоции, но тук вместо в луксозен апартамент, историята се развива в шахта. Сюжетът е разказан от японския режисьор Казуйоши Камакири, а героят е млад мъж, който пада във въпросната шахта в нощта преди сватбата си.

Ако смятате, че някакво да се случи в една шахта, грешите. Главният герой впряга всичките си способности, за да се измъкне от сложната ситуация, а единственият надежден инструмент е смартфонът му, с който се опитва да се свърже с приятели, полиция или анонимните потребители в социалните мрежи. Напрежението се засилва с наближаването на сутринта и неяснотата ще стигне ли кандидат-младоженецът до олтара.

#Manhole

"Manodrome"

С "Раната" режисьорът Джон Тренгоув изследва как се развива гей връзка в планините Източен Кейп в Южна Африка. Този филм от 2017 г. почти стигна до "Оскар"-ите като попадна в краткия списък за най-добър международен филм. Пет години по-късно Тренгоув се завръща с англоезичния си дебют "Manodrome", трилър с Джеси Айзенбърг, Одеса Йънг и Ейдриън Броуди.

"Manodrome" разказва за изборите на млад мъж, който започва да губи връзка с реалността, след като изследва култа към мъжествеността.

Manodrome

"Disco Boy"

Джакомо Аббруцезе стана известен с документалния си проект "Америка" от 2020 г, а сега е готов и с игралния си дебют. Разказът проследява житейския път на двама персонажи - Алексей от Беларус и Джомо от Нигер. Първият влиза във Френския чуждестранен легион в замяна на френско гражданство, а вторият защитава своята общност в делтата на Нигер.

Алексей е войник, Джомо - активист. Всеки защитава своите каузи. Пътищата им се пресичат. Аббруцезе проявява забележително чувство за нестандартно мислене и изобретателност, докато изследва темата за границите, които човек преминава, като разглежда света като пространство, което не спира да се променя.


Disco Boy

"Perpetrator"

Носталгията по 90-те има някои предимства. Завръщането на Алиша Силвърстоун не е само в рекламите на Super Bowl, но и в необичаен феминистки филм на ужасите.

Сюрреалистичният хорър е режисиран от Дженифър Рийдър ("Knives and Skin"), а сюжетът отвежда в малък град, където живее импулсивна тийнейджърка. Проблемите идват, когато момичета започват да изчезват.

Както и в други филми на Рийдър, гледната точка е през очите на младите герои, които са въоръжени с хаплив хумор, несломено чувство за справедливост и успяват да изтръгнат моменти на солидарност от изкривения свят на възрастните, пише в резюмето за Берлинале. Филмът се състезава за наградата на публиката "Панорама".

Perpetrator

"Tótem"

Дебютът на мексиканската режисьорка Лила Авилес от 2018 г. "The Chambermaid" вмъкна действието в клаустрофобични хотелски стаи. В "Tótem" разширява пространството, но само дотолкова, че да обхване една къща. Сюжетът проследява история, която се случва в рамките на един ден и се върти около седемгодишно дете, което е в дома на дядо си и подготвя парти - изненада за бащата. Атмосферата е мрачна и следи преживяванията на човек, който трябва да се примири с това, че е смъртен.

Авилес е видяна като един от най-обещаващите режисьори, появили се от Латинска Америка. Дебютът ѝ между другото беше избран за мексиканския кандидат на 92-ите награди на Академията, но не беше номиниран.

Totem

"Suzume"

Анимационният разказ на Макото Шинкай описва пътуването на едно 17-годишно момиче из Япония. Получила се е приключенска история, в която отворени мистериозни врати могат да доведат бедствия в цялата страна. Филмът вече беше показан в Япония и се превърна в третия най-касов филм в страната.

Suzume


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024