Без Благодатен огън от Божи гроб за Великден Снимка: © Getty Images

Заради продължаващия военен конфликт в Израел традиционното пътуване на владиците до Божи гроб за получаване на Благодатния огън тази година се отменя, съобщиха от Светия Синод.

"Предвид продължаващите военни действия в Израел Св. Синод реши през тази година да не изпраща делегация до Израел и св. Град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България," се посочва в официално съобщение на ръководството на православната църква.

Традицията по пренасянето на Благодатния огън не беше спазена през 2020 г. заради пандемията от COVID-19. Tогава на вярващите беше раздаван такъв, запазен от предходната година.

През 2021 г. делегация пътува до Божи гроб, а през 2022 г. заради "неблагоприятни обстоятелства" пътуването отново беше отменено. Тогава беше използван Благодатният огън от 2021 г., който се съхранява в Синодалния параклис "Св. цар Борис - Михаил".

Тази година България ще посрещне Великден без глава на православната църква. След смъртта на патриарх Неофит беше насрочен избор за нов български патриарх. Това ще се случи на 30 юни, когато е свикан Патриаршески избирателен църковен събор.

До избора на нов патриарх временен наместник е бъде Врачанският митрополит Григорий. Той ще организира избора и също така ще управлява временно Софийската епархия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024