Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата Снимка: © Screenshot

"Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници“ изпраща доклада за дейността си в прокуратурата. Това стана ясно по време на последното заседание на комисията.

Докладът беше одобрен от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Подписите си под него сложиха и депутатите от „Възраждане“ и БСП, но с особено мнение – не защото не са съгласни с него, а защото не успели да го прочетат.

Румен Гечев от БСП обясни, че е прочел доклада повърхностно, но той реално „преразказва изслушванията, макар че има и предизборни елементи, което е нормално“.

Йордан Цонев от ДПС декларира, че подписва документа, защото „заслужава да бъде подписан“.

Единствено членовете на ПП-ДБ в комисията отказаха да сложат парафите си - именно, защото не знаят какво пише в документа.

Според ИТН тази временна комисия е „една от малкото, които наистина са си свършили работата" и обещаха, че докладът ще отиде в прокуратурата.

Временна комисия за раследване на корупционните практики в Агенция "Митници" беше създадена след полунощ на 4 април по предложение на "Има такъв народ" и с подкрепа от досегашните партньори във властта на ПП-ДБ - ГЕРБ. "За" гласуваха и от ДПС, както и от официалната опозиция.

Решението дойде часове след акция на ДАНС и антикорупционната комисия срещу директорката на митниците Петя Банкова, която заема поста от по-малко от два месеца. Поне месец преди това политическите атаки срещу финансовия министър, в това число и заради кадрови рокади в митниците, които са под шапката на Министерството на финансите, не спираха.

В рамките на пет заседания бяха изслушани министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, бившият вътрешен министър Бойко Рашков, шефът на ДАНС Пламен Тончев, служебният министър на финансите Людмила Петкова, бившият финансов министър Асен Василев, новият шеф на Агенция "Митници" Георги Димов и служители на агенцията.

На едно от тях стана ясно, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) две години е разследвала контрабанден канал с участие на висши служители от МВР и Агенция "Митници", но ръководството ѝ е било притеснено към кого да се обърне, за да не изтече информация по случая и за него се разбра едва в началото на месеца.

По случая бяха задържани бившата директорка на митниците Петя Банкова, както и Стефан и Мартин Димитрови. Издирва се Никола Николов - Паскал. Банкова и Димитров са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Впоследствие обвинение получи и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024