Министерството на здравеопазването не вижда причини за затягане на мерките за безопасност в ситуацията на Covid-епидемията, а част от ограниченията за спортните срещи дори ще отпаднат. Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов посочи, че сравнението между данните на двуседмична база за България показва тенденция на спад на новозаболелите с 9,8%.

Докато у нас, в Португалия, Испания и Словакия случаите спадат, в Кипър, Гърция, Малта и Естония нарастват, каза той. Във вторник България обаче отчете рекордно висок брой на смъртни случаи на пациенти с положителна проба за Covid-19.

Ангелов обяви, че болничната система не е подложена на "съществен натиск" и че управлението на кризата е под всекидневен контрол.

Инфографика: Covid-19 в България (към 4 август)

"Изчисляваме този натиск на дневна база според новорегистрираните случаи с коронавирус. Ако имаме под 150 случая, ще имаме разкрити 2499 легла, от които 397 легла за дихателна реанимация. Ако имаме 150-350 случая ще бъдат разкрити 2832 легла и още 397 легла за дихателна реанимация. При над 350 случая имаме готовност да разкрием 8415 легла общо, от които 7307 за консервативно лечение и 1108 за дихателна реанимация", каза той.

Преди ден бившият премиер Иван Костов разкритикува политиката на Националния оперативен щаб заради това, че броят на хоспитализираните пациенти се увеличава с висока скорост.

Ангелов даде сигнал, че е склонен да разреши отново спортните срещи с публика по стадионите, но само ако агитките поемат отговорност да се спазват всички противоепидемични мерки.

"Няма как да спрем да живеем, но този път органите на РЗИ ще бъдат безкомпромисни", каза още здравния министър. По-рано министърът на младежта и спорта Красен Кралев също коментира, че мачовете с публика може да се възстановят, ако клубовете гарантират, че ще се спазват правилата.

В края на деня от ММС съобщиха, че "по разпореждане на премиера Бойко Борисов" е проведена консултация, на която е взето решение да се разреши достъпът на публика до спортни мероприятия, провеждащи се на открито.

Приберете чувалите за трупове, вадете чувалите с парите

Очаква се до часове да бъде издадена Заповед от Министерство на здравеопазването. Разрешава се съоръженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им. Максималният допустим брои на зрители в сектор е 1000 души, които трябва да бъдат настанени през седалка. По този начин ще бъде позволено присъствието на привърженици на трибуните още за старта на футболното първенство в Първа лига. Мачовете от новия сезон започват на 7 август.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос