Приберете чувалите за трупове, вадете чувалите с парите Снимка: © Министерски съвет на РБ, ПИС

„Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че могат да дадат само 200 бройки? Когато тръгвате да подготвяте хладилните камери в болниците, за да ги напълните с трупове, когато това се наложи, да знаете, че имате само 100 места?“

Думите са на Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ „Александровска“, произнесени са на 12 април 2020. Към онзи момент общият брой на случаите на Covid-19 у нас е 675 случая, а новозаразените за тази дата са 14.

„Мерките, въведени срещу коронавируса в България, са достатъчни. Няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови“.

Думите са на същия човек, но вече министър на здравеопазването, аргументирайки решението да допусне публика на футболните мачове от българското първенство, което започва на 7 август. Датата е 4 август регистрираните нови случаи за деня са 204, а общият брой на случаите е 12 159, от които 5071 активни. На същата дата се отбелязва тъжен рекорд за брой починали пациенти – 16, а общият брой на смъртните случаи от началото на епидемията е 404.

Глобалният и европейски контекст също не дават поводи за оптимизъм.

Тревожен ръст на заразените с COVID-19 по света, на фона на протести за "свобода от мерките"

Но въпреки всичко, България гледа смело към светлото бъдеще. "Няма как да спрем да живеем“, казва човекът, запомнен от публиката с чувалите за трупове.

Числата са такива, каквито са. Човекът е същият. Защо обаче интерпретацията е различна? Какво се промени?

12 април 2020 г. е Цветница. Лично премиерът Бойко Борисов е разрешил да се ходи на църква, след като Синодът отказа да затвори църквите и да отмени богослуженията. А само след седмица е Великден, когато се очаква още по-голямо струпване в църквите на вярващи, които ще целуват иконите и кръста. Всички водещи медицински специалисти са мобилизирани да плашат народа, за да не ходи масово на църква и в Гърция, предвид почивните дни.

Седмица по-рано самият Борисов предупреждава „След 2-3 седмици ще сме в ада.“ А в края на март генерал Венцислав Мутафчийски казва: „По-добре опашки от автомобили на контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните артерии на градовете, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове.“

Четири месеца по-късно, когато извънредното положение е отменено, а с него и голяма част от ограничителните мерки, десетки хиляди абитуриенти са отишли на бал, а после на море, а заведенията работят на пълна пара, за първи път от началото на пандемията в България виждаме трицифрени числа на новозаболелите за денонощие. А да, като бонус правителството е разрешило провеждането на футболните мачове с публика. И потвърждава това решение по повод рестарта на първенството от 7 август.

Още контекст: От седмици в центъра на София и други градове се провеждат антиправителствени протести. Освен общите искания за оставка, различни браншове отправят конкретни искания към властта.

Води ме в някоя квартална кръчма...*

Правителството панически сваля ДДС за ресторантите, после за виното и бирата, продавани в заведенията. Предлага се намаление на ДДС и за фитнесите.

Увеличават се на калпак заплатите в 28 държавни агенции с 30%

Йо-хо-хо и 30% отгоре

19 милиона лева за производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя.

82,5 милиона лева подкрепа за сектор „Животновъдство“.

10 милиона лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор.

И въпреки всичко, социологическа агенция публикува данни от проучване, което показва трудно, ако не и невъзможно домогване на ГЕРБ до властта при евентуални избори.

На този фон, най-важната цел в момента е избирателите да бъда ощастливени колкото се може повече. Искат купони - няма проблем! Искат купони с евтин алкохол - разбира се! На морето - ама естествено! Е, всяко удоволствие се заплаща, затова ето и едни 30%! Няма да спрем да живеем, я!

Здравният министър аргументира решението си със сравнение на цифрите от последните две седмици с предходните две, което показвало намаляване на новозаболелите у нас с 9.8%. Дано това е достатъчна утеха за съвестта му на лекар, когато подписва заповедта, с която разрешава публиката на футболните мачове.

Без нови мерки срещу Covid-19, феновете ще се върнат на стадионите

Мярка, която не се осмели да предприеме нито една от държавите, в които футболът е значим икономически сектор, а не параван за странични дейности на собствениците на клубове и за отглеждане на винаги готови наказателни отряди.

Парадоксално е, но от множеството и предимно основателни искания за оставка на правителството отсъства едно: за излагане на риск на здравето и живота на българските граждани.

Нито една министерска кариера, нито един мандат, настоящ или бъдещ, не може да бъде купен на такава цена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024