Йо-хо-хо и 30% отгоре Снимка: © ГЕРБ

Навремето ГЕРБ се създаваше като народна партия, чийто лидер Бойко Борисов заплаши да я разпусне саморъчно, ако "се омаскарим". Днес първата политическа сила с почти 100-хилядна членска маса свиква националния си форум с еднодневно предизвестие и конспиративна мнителност на фона на всекидневни граждански протести.

Някога партията гарантираше, че "всички способни хора ще могат да се включат в управлението на страната". Днес авторката на биографична книга за Борисов е назначена за представител на Регионалното министерство в Брюксел, откъдето занапред ще следи за тънкостите по усвояването на над 8 млрд. евро по кохезионната политика.

Някога Борисов вдигаше 145 кила от лежанка (ще научите и други подобни факти от гореспоменатата му биография), и това беше достатъчно, за да символизира мощ пред избирателите - в буквалния и в политическия смисъл на понятието за силата и властта.

Днес премиерът с най-дълъг стаж в Министерски съвет от 1989 г. насам се принуждава да вдигне с 30% заплатите на чиновниците по "никое" бюджетно време, за да не го оставят да потъне в последните месеци на мандата му. Представата на Коалиционния съвет за антикризисна политика е добър пример за състоянието на духа, в което се намира управлението.

Серия от критики срещу идеята за 30% ръст на заплатите в 28 служби

Финансовата подкрепа за експертите от здравните инспекции и социалните служби е напълно логична и отдавна закъсняла - по признанието на здравния министър, някои от тях работят без почивка за по-малко от 1000 лева на месец бруто. Не беше нужно да се стига до пандемия, за да се разбере, че подобно отношение към ключови системи в държавната администрация е грешка. Поправянето й обаче се използва като маскировка за материално стимулиране в звена, прословути с отрицателния си КПД като "Управление на морските плажове" в Министерството на туризма или вездесъщата ИА "Автомобилна администрация".

Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол също се оказа в по-привилегирована позиция от работещите в кризисните щабове на областните администрации или в консулските служби на България по света. Последните две групи дори не са включени в постановлението за повишение на заплатите.

Подсилването на "първата линия" в борбата с Covid-19 преди най-трудния период на годината е естествен ход. Правителството обаче създава повече от една вратичка, през която политически назначени началници ще оправдават гъвкаво разпределение на бонуси за партийна лоялност преди изборите.

Някога Ваньо Танов се опитваше да прочисти Митниците от "калинки" с тестове за интелигентност и за морална устойчивост. Сега се оказа, че спасителните помощи за малки и средни фирми са попаднали в ръцете на ведомствени консултанти с 60% комисионна. Естествено, че обществената толерантност към поощрения за "наши и ваши" отдавна клони към нула.

Някога Борисов нямаше нужда от институти за опорни точки, за да се представи като антипод на "пълната девалвация и фиаско на политическата класа". Днес часовникът се връща с 14 години назад.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024