Снимка: © ГЕРБ

Навремето ГЕРБ се създаваше като народна партия, чийто лидер Бойко Борисов заплаши да я разпусне саморъчно, ако "се омаскарим". Днес първата политическа сила с почти 100-хилядна членска маса свиква националния си форум с еднодневно предизвестие и конспиративна мнителност на фона на всекидневни граждански протести. 

Някога партията гарантираше, че "всички способни хора ще могат да се включат в управлението на страната". Днес авторката на биографична книга за Борисов е назначена за представител на Регионалното министерство в Брюксел, откъдето занапред ще следи за тънкостите по усвояването на над 8 млрд. евро по кохезионната политика.

Някога Борисов вдигаше 145 кила от лежанка (ще научите и други подобни факти от гореспоменатата му биография), и това беше достатъчно, за да символизира мощ пред избирателите - в буквалния и в политическия смисъл на понятието за силата и властта. 

Днес премиерът с най-дълъг стаж в Министерски съвет от 1989 г. насам се принуждава да вдигне с 30% заплатите на чиновниците по "никое" бюджетно време, за да не го оставят да потъне в последните месеци на мандата му. Представата на Коалиционния съвет за антикризисна политика е добър пример за състоянието на духа, в което се намира управлението. 

Серия от критики срещу идеята за 30% ръст на заплатите в 28 служби

Финансовата подкрепа за експертите от здравните инспекции и социалните служби е напълно логична и отдавна закъсняла - по признанието на здравния министър, някои от тях работят без почивка за по-малко от 1000 лева на месец бруто. Не беше нужно да се стига до пандемия, за да се разбере, че подобно отношение към ключови системи в държавната администрация е грешка. Поправянето й обаче се използва като маскировка за материално стимулиране в звена, прословути с отрицателния си КПД като "Управление на морските плажове" в Министерството на туризма или вездесъщата ИА "Автомобилна администрация". 

Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол също се оказа в по-привилегирована позиция от работещите в кризисните щабове на областните администрации или в консулските служби на България по света. Последните две групи дори не са включени в постановлението за повишение на заплатите. 

Подсилването на "първата линия" в борбата с Covid-19 преди най-трудния период на годината е естествен ход. Правителството обаче създава повече от една вратичка, през която политически назначени началници ще оправдават гъвкаво разпределение на бонуси за партийна лоялност преди изборите.  

Някога Ваньо Танов се опитваше да прочисти Митниците от "калинки" с тестове за интелигентност и за морална устойчивост. Сега се оказа, че спасителните помощи за малки и средни фирми са попаднали в ръцете на ведомствени консултанти с 60% комисионна. Естествено, че обществената толерантност към поощрения за "наши и ваши" отдавна клони към нула.

Някога Борисов нямаше нужда от институти за опорни точки, за да се представи като антипод на "пълната девалвация и фиаско на политическата класа". Днес часовникът се връща с 14 години назад. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?