Без служебни автомобили в Община Варна. Кметът съобщи за "престъпна безотговорност" при поддръжката им Снимка: © Getty Images

За престъпна безотговорност в поддръжката на служебни автомобили в община Варна, съобщи кметът Благомир Коцев.

В профила си във „Фейсбук“ Коцев написа, че в общината има около 200 служебни коли и едва 25 от тях са в сертифицирана изправност.

"В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките,“ написа Коцев.

Той разказва за престъпна безотговорност по отношение на поддръжката на служебния автопарк и допълва, че е изискал доклад и предложения за оптимизрането му.

"Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми," написа Коцев.

От поста му става ясно, че от една година служебните автомобили във Варна са били оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал - дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой - аз просто трябваше да подпиша документите“, това е обяснението, което Благомир Коцев получава от служителя, който отговаря за служебния гараж.

Оказва се, че някои директори си имат "лични" служебни коли и "лични" служебни шофьори.

“На списък ни се водят шофьори”, става ясно от думите на служителя, който отговаря за автопарка на община Варна.

"Някои са на пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна - дадени са заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна,“ пише още Коцев

От 1 година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез "авансите на домакините", колкото и нелепо да звучи това.

Коцев разказва, че се е качил на един от автомобилите. "Не знам как изобщо успяхме да минем разстояние от под 10 километра в града. Техническа изправност този автомобил нямаше," става ясно от поста му.

Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни,“ написа още кметът на Варна.

Служебен транспорт в община Варна ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим.

"Директорите, сигурен съм, могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин на Варна - с личен или градски транспорт. Аз така идвам и си тръгвам от работа. Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина," написа Коцев.

Той е поискал да бъде направен доклад и предложение за решение, как да се оптимизира автомобилния парк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024