Без топла вода и храна: нощ първа за украинските бежанци във фургоните в Елхово Снимка: © Screenshot/Нова тв

"Беше трудна нощ. Честно казано - не бяхме готови". Думите са на украинка, извозена вчера в бежанския център в Елхово - една от двете буферни локации, където държавата реши да настани временно част от избягалите от войната. Казаното прозвуча като обобщение на случващото се от няколко дни с бежанците, които трябваше да напуснат хотелите по Черноморието до 31 май, когато приключи държавната помощ за местата за настаняване - хотелиерите получаваха 40 лв. за приютен човек.

Държавата първоначално обяви, че ще осигури покрив на нуждаещите се в държавни почивни бази - план, който вицепремиерът Калина Константинова в последния момент отмени, прехвърли част от отговорността за това върху самите бежанци, и обяви вариант за пренасочване на хората в Елхово и Сарафово, откъдето ще бъдат преразпределяни.

Екип на Нова тв беше тази сутрин в бежанския център в Елхово - място за настаняване от затворен тип, оборудвано с фургони за спане, фургони за санитарни помещения и високи телени огради. Мястото осъмна с напрежение - извозените хора разказаха пред репортера на телевизията, че няма толла вода, условията не са подходящи за деца, нито за инвалиди, няма достатъчно храна, а такава за най-малките липсва.

Майка сподели, че не може да измие детето си - заради липсата на топла вода, а друга каза, че нейните деца са заспали гладни. Някои описаха първата си нощ в Елхово като "ужасна" и сравниха мястото със "затвор". Лагерът е от затворен тип и е обграден от телени ограни, в него няма климатици и хладилници. На украинците е позволено да излизат, но има пропускателен режим. Камерата тази сутрин улови огромни опашки за закуски - баници, предоставени от местна фурна. Тестените изделия обаче не са подходящи за най-малките деца, за които не е било предоставено мляко, коментираха някои от майките. Друга жена сподели, че единственото, което е получила вчера като храна, е било един сандвич, намазан с масло.

Областният управител на Ямбол Васил Александров определи ситуацията като "доста динамична". Но увери, че на всички, пристигнали в лагера, вчера е била осигурена храна и за днес също са подсигурени закуска, обяд и вечеря. Александров посочи, че "няма никакви проблеми" с изхранването на украинските бежанци в Елхово.

В лагера с фургоните има и възрастни хора, и инвалиди.

„Аз съм инвалид, баща ми и майка са инвалиди със зрителни увреждания. Трябва ни операция в Бургас, а ни водят тук. Какво да правим? Как да се измъкнем?“, попита възрастна жена.

Украинските бежанци масово отказват да бъдат местени от Черноморието към ведомствени бази

Украинка сподели, че тя и съгражданите й са благодарни на България, че ги е приела и се намират под мирно небе. Друга сподели, че би останала във фургоните до 5 дни и се надява след това условията на живот да са по-добри.

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева посети лагера в Елхово и съобщи, че днес ще започне преместването на хората по групи. За целта бежанците сами трябва да изготвят четири списъка - един с възрастните и хората със заболявания, втори списък, включващ майките с деца до 3 години, трети - за хора със собствен транспорт, и още един - за всички останали хора от различна възраст.

"Така приоритизираме четирите групи и според бройката, която се очертава, ще можем да ги насочваме към различни бази. До момента вече две бази са ми подадени, за да можем на база списъците да ги ориентираме“, каза Тошева.

По думите й стремежът е една част от настанените в лагера да заминат още днес, но на някои ще им се наложи да останат още една вечер и да тръгнат утре. Според нея първата група украинци ще бъде извозена към бившия пионерски лагер в Ястребино. Идеята е престоят във фургоните да е до 72 часа.

Във вторник в бежанския лагер в Елхово бяха настанени близо 600 украинци от хотелите по Черноморието. Временният център за пребиваване разполага с 221 жилищни фургона и капацитет от 1768 легла. Очаква се днес там да пристигнат още около 500 украински граждани.

От 1 юни започва новата програма за настаняване на разселени от Украйна, която предвижда два варианта за обезщетяване на хотелиерите - 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Около 5000 човека ще останат в местата, в които се намират и сега, защото собствениците на хотелите са изявили желание да ги запазят като гости срещу участие в държавната кампания за подпомагане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023