Институциите признаха: "Безплатните" дърва за наводнените карловски села всъщност са платени

Около три седмици след началото на раздаването на дървата, които трябваше да се дадат безплатно на пострадалите от наводненията в карловските села, властите заявиха, че въпросните дърва всъщност се предоставят срещу пари.

Дървата са дънери, клони и всякаква друга дървесина, която придошлата река е довлекла в дворовете, по улиците и в коритото си.

Министърът на земеделието Явор Гечев, както и вицепремиерът Иван Демерджиев бяха уверили, че дървата ще са безплатни и ще са помощ за хората на прага на зимния сезон. Дървесината беше извадена от домовете на хората и складирана, след което общинският съвет реши да се дадат по 5 кубика на всеки дом от наводнените села, стига да бъдат поискани.

Оказа се обаче, че за да получат от складираните дърва, хората трябва да платят по 40 лв. на кубик - общо 200 лв. На практика дървата са безплатни, но нарязването на метровки и транспортирането до дворовете е платено. Вариант, в който човекът сам може да транспортира и нареже дървесината не е предвиден.

Вчера Явор Гечев заяви, че ако община Карлово потърси помощ, подопечените му ведомства ще я снабдят с резачки, хора, камиони и пр, за да се снижи или направо изчезне цената.

Днес в сайта на община Карлово излезе съобщение, според което кметът на общината д-р Емил Кабаиванов иска от Министерство на земеделието да създаде организация за безплатно рязане и транспорт на дървата, събрани след наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

"През последните дни беше създадена организация всички желаещи да получават полагащите им се дърва, но общината няма капацитет да осигури нарязването и транспортирането им до къщите", пише още в съобщението на сайта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024