Институциите признаха: "Безплатните" дърва за наводнените карловски села всъщност са платени

Около три седмици след началото на раздаването на дървата, които трябваше да се дадат безплатно на пострадалите от наводненията в карловските села, властите заявиха, че въпросните дърва всъщност се предоставят срещу пари.

Дървата са дънери, клони и всякаква друга дървесина, която придошлата река е довлекла в дворовете, по улиците и в коритото си.

Министърът на земеделието Явор Гечев, както и вицепремиерът Иван Демерджиев бяха уверили, че дървата ще са безплатни и ще са помощ за хората на прага на зимния сезон. Дървесината беше извадена от домовете на хората и складирана, след което общинският съвет реши да се дадат по 5 кубика на всеки дом от наводнените села, стига да бъдат поискани.

Оказа се обаче, че за да получат от складираните дърва, хората трябва да платят по 40 лв. на кубик - общо 200 лв. На практика дървата са безплатни, но нарязването на метровки и транспортирането до дворовете е платено. Вариант, в който човекът сам може да транспортира и нареже дървесината не е предвиден.

Вчера Явор Гечев заяви, че ако община Карлово потърси помощ, подопечените му ведомства ще я снабдят с резачки, хора, камиони и пр, за да се снижи или направо изчезне цената.

Днес в сайта на община Карлово излезе съобщение, според което кметът на общината д-р Емил Кабаиванов иска от Министерство на земеделието да създаде организация за безплатно рязане и транспорт на дървата, събрани след наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

"През последните дни беше създадена организация всички желаещи да получават полагащите им се дърва, но общината няма капацитет да осигури нарязването и транспортирането им до къщите", пише още в съобщението на сайта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024